Kikapcs

Két fehérfejű selyemmajommal bővült a Szegedi Vadaspark népes állatcsaládja

Nagy az öröm a Szegedi Vadaspark háza táján, ugyanis újabb csemetével bővült az állatkert népes családja: Hanna, a kis teve születését követően a park közösségi oldalán bemutatta a nagy közönségnek az egy hónapja született két fehérfejű selyemmajom kicsinyeket is.

A Rostockból érkezett anyát és a krakkói származású apát se nem házasságközvetítő, se nem a véletlen hozta össze, hanem a fajmentő tenyészprogram szemelte ki őket egymásnak, illetve jelölte ki új otthonunknak a Szegedi Vadasparkot. Az, hogy tudományos alapon is működhet a családalapítás, azt a tavalyi és az idei kicsik születése bizonyítja, írja a Vadaspark weboldalán a fehérfejű selyemmajmok születéséről.

A fehérfejű selyemmajom nem Amazóniában, hanem egy annál is sérülékenyebb élőhelyen, Brazília délkeleti, atlanti partvidéki esőerdeiben él, amelynek területe az erdőirtások következtében rohamosan csökken. Sajnos a kiirtott erdők helyén növő másodlagos erdők már nem jelentenek megfelelő élőhelyet számára. A többi karmosmajomhoz hasonló családokban élnek, ahol a szülőpáron kívül a csapattagok nem szaporodnak, viszont valamennyien szerepet vállalnak az utódok gondozásában. Különösen az apákra hárul fontos feladat, hiszen jórészt ők cipelik a kicsiket. Többnyire két kölyök születik, ahogy most a Szegedi Vadasparkban is.

Forrás és fotók: zooszeged.hu/Szegedi Vadaspark Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb