Közélet

Nem áll jól a szállodaipar: négymilliárd forintot buknak a húsvéti forgalom kiesése miatt

A szállodaiparnak a húsvéti hosszú hétvége jelenti a szezon igazi kezdetét, idén azonban a koronavírus-járvány miatt későbbre tolódik a start. A hétvégi nyitás sajnos elúszott Szegeden is, de még megvan az esély egy erős nyári szezonra.

A HVG arról ír, hogy a zárva tartó hotelek ráadásul csak ebben a néhány napos időszakban több mint 4 milliárd forintos összesített bevételkieséssel számolhatnak, amelyre a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég mutatott rá. A kalkuláció csak a szállodai tartózkodásokat veszi figyelembe, egyéb szálláshelytípusokat és önálló éttermek árbevétel-becslését nem tartalmazza.

ERŐS NYÁRI SZEZON JÖHET

A könyvvizsgáló cég szerint ugyanakkor továbbra is reális az esélye egy erős nyári turisztikai szezonnak. A Moore Hungary arra számít, hogy a lakosság átoltottsági aránya lehetővé teszi, hogy júniusban legalább a belföldi vendégek számára normál üzemben működhessenek a szállodák, éttermek, attrakciók, és a vendégek fokozatos visszatérésével egy erős főszezont zárjon idén az iparág. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által kiadott 2019 márciusi és áprilisi szállodai teljesítményeket vizsgáló trendriportokban világosan látszik a húsvét felhajtó hatása: míg márciusban az országos szállodai átlagkihasználtság pontosan 50% volt, addig ez a mutató áprilisban, nagyrészt a húsvéti hosszú hétvége hatására 61,4%-ra ugrott fel.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb