Szegedi Arcok

“Ne féljetek, hiszen nem a félelemé, a rosszé, vagy a reménytelenségé az utolsó szó, hanem az örömé” – interjú Kondé Lajos atyával

Ez már a második húsvétunk, amit a koronavírus árnyékában rendhagyó módon kényszerülünk ünnepelni. Pedig a keresztény egyház tanítása szerint ez a legnagyobb, a legfontosabb és a legrégebbi ünnepünk, mindennek a forrása, kezdte beszélgetésünket Kondé Lajos atya, a szegedi dóm plébánosa. Elmondta, most az egész egyházmegyének hiányzik a közösség igazi ünnepi ereje, hiszen zárt ajtók mellett liturgiát tartani, ami nem egy magányos cselekedet, nagyon kesernyés és fájdalmas tud lenni, bár a jelenlegi helyzetben el kell fogadnunk, mert felelősek vagyunk embertársainkért. A húsvéti ünnep jelentőségéről, hitről és reményről, Kondé Lajos atyával beszélgettünk.

NEM A SÖTÉTSÉGÉ, A BETEGSÉGÉ, VAGY A HALÁLÉ AZ UTOLSÓ SZÓ, HANEM A FELTÁMADÁSÉ

A húsvét a legnagyobb öröm ünnepe a keresztény közösségnek. Az öröm forrása, ami egyértelmű és világos üzenetet hordoz a hívek számára, hogy sem a rossz, sem a bűn, sem a halál nem tudja legyőzni Isten erejét, hiszen Jézus feltámadását ünnepeljük ilyenkor, ami egyet jelent az élettel. „Nem győzzük tudatosítani a hívekben, hogy bár ebben a nehéz helyzetben mindenkinek megvan a maga keresztje, keresztútja, nem a sötétségé, a betegségé és a halálé az utolsó szó, hanem a feltámadásé. A húsvét üzenete kell, hogy átsugározzon a mostani nehéz helyzeten is, hogy az öröm érzése erősebben éljen az emberekben, hiszen az élet erősebb a halálnál, és Isten szeretete végigkísér bennünket, mellettünk van ebben a nehéz helyzetben is. Ebbe a hitbe, ebbe a reménybe tudunk kapaszkodni.” – fogalmazott az atya, majd elárulta, az egyháznak is alkalmazkodnia kellett a rendkívüli körülményekhez, így idén a közös imádkozásra, a szentmise megtartására is csak az interneten keresztül van lehetőség, ami messze nem pótolja a személyes találkozás örömét és a közös ünneplést. Kondé atya hozzáfűzte, a járvány ellenére is a húsvéti időszakban egyéni imádkozásra nyitva áll a templom ajtaja a hívek előtt.

Fotó: radio7.hu

MINDENNEK FORRÁSA, AZ ÉLET JELKÉPE A FELTÁMADT KRISZTUS

Kondé atya elmesélte, a liturgia mellett a különböző népi hagyományok hátterében is, mint a húsvéti tojás, nyuszi, vagy a locsolkodás, a húsvét örök érvényű üzenete áll, az életet szimbolizálja: látni kell, hogy minden hagyomány az életre, az egymás iránti szeretetre utal, ami azt jelképezi, hogy az élet erősebb mindennél, és ez testesül meg a Feltámadt Krisztusban, minden ebből a forrásból fakad.

„A feltámadt Jézus, amikor az övéivel találkozik, azt mondja, hogy békesség, ne féljetek. Ezt a békét kívánom mindenkinek a szívébe. Igaz, nagyon sok nehézség adódik napjainkban, de ha békével figyelünk egymásra, a közösségre, a lehetőségekre, megtalálhatjuk magunkban az erőt adó békességet, ezáltal nagyon sok feszültséget fel tudunk oldani, el tudunk kerülni. Az üzenet másik része az, hogy ne féljetek, hiszen nem a félelemé, a rosszé, a reménytelenségé az utolsó szó, hanem az örömé. Ahogy látjuk, hogy az apostolok szívében, az asszonyok és az első keresztények szívében az öröm volt, ne féljetek, ezt kívánom mindenkinek” – üzente Kondé atya húsvét alkalmából szegedi híveinek.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: click over here now
'Fel a tetejéhez' gomb