Közélet

Orbán Viktor: Húsvét után jön a négyzetméter alapú boltnyitás, hamarosan meglesz a 3 millió oltott

Húsvét után jön a négyzetméter alapú boltnyitás, április 19-én az iskolák újraindítása, sőt, április közepére már a 3 millió beoltott is meglehet, amely egyet jelent az újabb lépésekkel – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli “Jó reggelt, Magyarország” című műsorában. A miniszterelnöki interjú, percről percre a Szeged365.hu-n!

Cikkünk folyamatosan frissül!

07:35 NAGY BAJ LEHET, HA NEM TARTJUK A KORLÁTOZÁSOKAT HÚSVÉTKOR

Ha nem tartjuk be a korlátozásokat húsvétkor, akkor abból nagy baj is lehet – kezdte Orbán Viktor, aki az operatív törzs üléséről érkezett a stúdióba.

7:38 ÁPRILIS KÖZEPÉRE ELÉRJÜK A 3 MILLIÓ BEOLTOTTAT

Több mint 260 ember halt meg, és több mint 9000 ember fertőződött meg csütörtökön – jelentette be a napi számokat Orbán Viktor. 2,135 millió ember egyszer már megkapta az oltást, és több mint 860 ezer ember kapta meg a másodikat is.

Mint mondta, lassan elérjük azt a pontot, amikor a vakcinák ki fogják fejteni a hatásukat. Április 4. után 2,3 millió felett lesz a beoltottak száma, míg a következő héten elérjük a 3 milliót, azt követően pedig a 3,5 milliót – mondta a kormányfő. Mindenki abban bízik, hogy a nyugati szállítások fel fognak gyorsulni. 

07:42 HÚSVÉT UTÁN INDUL A FOKOZATOS NYITÁS

Húsvét után meg lesz a 2,5 millió első beoltott, ezt követően megváltozik az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok. Orbán Viktor közölte, hogy ekkortól áttérünk a négyzetméter alapú szabályozásra. Április 19-én kinyitnak az iskolák és az óvodák – tette hozzá.

Ha elérjük a 3,5 millió oltást, akkor újabb lépések jönnek, de arról csak a jövő héten tájékoztat majd a kormányfő. 

07:45 EGY FÁZISSAL ELŐRÉBB VAGYUNK

“A nyugati felsőbbrendűségnek semmilyen alapja nincsen, és ha vége lesz ennek a helyzetnek, akor világos lesz, hogy az emberek 70 százalékát keleti vakcinával oltották be. Mi nekünk nem kell szakítani a nyugattal, hanem alkalmazkodni kell az új helyzethez” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy a britek nyilvánosságra hozták a nemzetbiztonsági stratégiájukat a következő 10 évre, és ők is arra készülnek, hogy a kelet erősödni fog. Hasonló az ő értékelésük a jövőről a miénkhez – tette hozzá.

Most nem a kevélység ideje van, hanem a szelídségé – tette hozzá.

07:47 AZ OLTÁSELLENES KAMPÁNY BŰN

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az oltásellenes kampány bűn, mert akit lebeszélnek az oltásról, az meg is hallhat: “Ezért valakinek a lelkiimseretével el kell számolnia. Ha valaki nem akar oltást, az ne lépje át azt a határt, hogy másokat lebeszéljen.”

07:50 A 16 ÉS 18 ÉV KÖZÖTTIEK OLTÁSÁT MÉRLEGELIK

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 3,7 millió ember regisztrált eddig, de a 65 év felettiek regisztráltak 81 százalékát már beoltották. 250 ezer olyan 65 év feletti ember van, aki regisztrált, és még nem kapott oltást – tette hozzá. Még mindig van olyan 65 év feletti, aki nem regisztrált, és ha nem veszi fel az oltást, ő még veszélyben marad. Még egy kampányt kell csinálnunk az ő érdekükben – mondta a kormányfő.

Elméletileg lehet egy pont, amikor több oltás lesz, mint regisztrált.

“A fő kérdés, hogy lehet-e a 16 és 18 év közöttieket oltani, és erről lesz majd egy döntés egy hét múlva” – fejtette ki. 

07:53 BIZONYOS SZOLGÁLTATÁSOKAT ÖSSZEKÖTNEK AZ OLTOTTSÁGI KÁRTYÁVAL

Orbán Viktor arról is beszélt, ha bizonyos szolgáltatásokat összekötnek a védelmi kártyával, akkor tovább nőhet a regisztráltak száma, és nem lesz olyan helyzet, hogy több vakcina van, mint ahány regisztrált. “Mi egy szabad világban élünk, és a magyarok kényesek a szabadságukra” – mondta a kormányfő.

07:59 LESZ MAGYAR FELTÁMADÁS

“Ők a mi hőseink” – mondta az orvosok és ápolók küzdelmét méltatva, akiknek küzdelmét nagy elismeréssel követik. “Húsvét van, de a gondolataink gyakran vannak az orvosokkal és az ápolókkal. Mindennap dolgozni fog a kormány is. Ez egy ilyen húsvét” – mondta a kormányfő.

“Ne beszéljünk az oltás ellen és a magyar egészségügy összeomlásáról” – kérte a miniszterelnök, aki azzal zárta az interjút, hogy lesz magyar feltámadás, úton vagyunk a szabadság felé.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb