- Hirdetés -
Közélet

Módszertani ajánlást készített a pulmonológiai intézet a koronavíruson átesett betegek utógondozására

Módszertani ajánlást készített az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a koronavírus-fertőzésen átesett emberek utógondozására – közölte Bogos Krisztina, az intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.


- Hirdetés -

AZ INTÉZET AJÁNLÁST KÉSZÍTETT A HÁZIORVOSOK SZÁMÁRA, MELY TÜNETEKRE KELL ODAFIGYELNI ÉS AZOKKAL HOVÁ KELL IRÁNYÍTANI A BETEGEKET


- Hirdetés -

Mint mondta, intézetük elsőként ismerte fel, hogy a koronavírusból felgyógyultak rehabilitációjára ki kell dolgozni a protokollt. Az igazgató kiemelte, hogy a koronavírus elsősorban a tüdőben okozhat károsodást, de szív-, érrendszeri és idegrendszeri szövődményeket is okozhat. Ezért az intézet ajánlást készített, amelyben a szakembereknek, háziorvosoknak leírja, mely tünetekre kell odafigyelni, és azokkal hová kell irányítani a betegeket.

ENYHE LEFOLYÁSÚ FERTŐZÉST KÖVETŐEN IS LEHETNEK MARADANDÓ TÜNETEI A BETEGEKNEK

A főigazgató szerint meg kell nézni, mi állhat a hátterében annak, ha valakinél a koronavírus-fertőzésből történt felgyógyulása után még 4-12 héttel is fennáll a krónikus fáradtság, a nehézlégzés vagy valamilyen idegrendszeri tünet (memóriazavar, alvászavar). Bogos Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy nem függ össze a betegség súlyossága a hosszan tartó szövődmények kialakulásával. Enyhe lefolyású fertőzést követően is lehetnek maradandó tünetei a betegeknek – mondta.

Forrás: MTI


- Hirdetés -
- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb