Közélet

Operatív Törzs: 276 ezer fő vette fel a vakcinát az ünnep alatt, a 65 év felettiek 85%-a már be van oltva

Müller Cecília országos tisztifőorvos elsőként köszönetét fejezte ki, 4 nap alatt sokat tettek a járvány megfékezése érdekében azok, akik dolgoztak a oltópontokon, vagy oda szállítottak vakcinákat. Olyan is volt, hogy fogorvos segített az oltópontokon az ünnepek alatt – mondta az országos tisztifőorvos a kedden megtartott Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, 276 ezer főt oltottak be az ünnep alatt, ez jelentős eredmény. Nyitottak új oltópontokat is, Budapesten 18 további szakrendelőben működött oltópont a hétvége során. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az oltás a járványból kivezető út. Rendkívül jó eredmény, hogy a 65 év felettiek 85%-a be van oltva, a 80 év felettiek körében ez az arány már 90% fölött van, emiatt csökken az idősek körében a fertőzöttek száma. Sok oltóponton már nem is várnak 65 év felettiek oltásra, de aki még nem regisztrált, azt továbbra is regisztrációra biztatja Müller Cecília, kiemelve, hogy az idősek hamarabb kapják meg az oltást.

FOLYTATÓDIK A PEDAGÓGUSOK OLTÁSA, PFIZER OLTÓANYAGOT KAPNAK

A kistelepüléseken honvédségi buszok teljesítenek szolgálatot, ma például Komárom-Esztergom megyében, ez jelentősen megkönnyíti a kistelepüléseken élők beoltását. Holnap 246 870 Pfizer-vakcina jön, ebből folytatják a pedagógusok beoltását. Müller Cecília beszélt arról is, hogy zajlik a kismamák oltása is Pfizerrel és Modernával. Már 3,8 millió felett van az oltásra regisztráltak száma, 5 hét alatt 1,5 millióval nőtt a számuk. A KSH márciusi felmérése szerint 55 százalék biztosan beoltatná magát, a “talán” aránya 20 körül van, ezek tükrében el lehet érni a 75-80 százalékos beoltottsági arányt.

FEGYELMEZETTEK VOLTAK AZ EMBEREK A HÚSVÉTI HOSSZÚHÉTVÉGÉN

Müller Cecília úgy látja, hogy a húsvét alatt fegyelmezettek voltak az emberek, emellett ki kell tartani. Az ünnepek alatt 260 főt utaltak be kórházakba. 1440-en vannak lélegeztetőgépen, ez egy nagyon magas szám – tette hozzá. Tegnap 170 volt a halottak száma, vannak köztük fiatalok is, ezért is fontos a korlátozások betartása és a fegyelem. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy poszt-Covid tünetek tapasztalhatók sokaknál, pl. alvászavar, izületi fájdalmak, szívproblémák, tüdőproblémák. Ilyen esetekben a poszt-Covid-központokhoz kell fordulni, egyetemek klinikákon ezek már működnek.

HÉTVÉGÉN KEVESEBBEN JÁRNAK TESZTRE, SZEGEDEN EMELKEDETT A SZENNYVÍZBEN MÉRT KORONAVÍRUS-ÖRÖKÍTŐANYAG MENNYISÉGE

Az országos tisztifőorvos kiemelte továbbá, hogy fontos, hogy akit hívnak, azok fogadják el azt a védőoltást, amit felajánlanak neki, mind az 5 védőoltás biztonságos. Hétvégén kevesebben szoktak tesztekre jelentkezni, vagy orvosokhoz fordulni, szerinte ezért csökkent ma az új fertőzöttek száma, tehát továbbra is fontos a fegyelem. Országos szinten stagnál a szennyvízben lévő koronavírus-örökítőanyag mennyisége, de magas szinten stagnál, ami aggodalomra ad okot. Szegeden és Szolnokon ráadásul kissé emelkedik ez a szint, jelentős csökkenést sehol sem regisztráltak.

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

A hosszú hétvégén 3949 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert megszegték a maszkviselési szabályokat – mondta Kiss Róbert az Operatív Törzs tájékoztatóján. Pénteken Budapesten az I. kerületi Filozófusok parkjában fiatalok egy csoportját büntették meg a maszk hiánya miatt. Vidéken egy virágboltot zártak be ideiglenesen. Vendéglátó üzemek esetében 16 személlyel szemben intézkedtek, míg vendéglátó helyet három esetben zártak be. Borsodban és Budapesten sörözők ellen intézkedtek, 3 helyet zártak be ideiglenesen. 3242 személy ellen intézkedtek közterületeken a kijárási tilalom megszegése miatt. Április 1-én a XIII. kerületben egy magánlakásban intézkedtek csendháborítás miatt, 3 személyt a kijárási korlátozások megszegése miatt bírságoltak meg. Néhány órával később ugyanoda kellett, hogy visszamenjenek, mert folytatódott a buli és végül minden személy ellen intézkedtek. A II. és a VII. kerületben is házibulik miatt intézkedtek. 22 275 hatósági házi karantént rendeltek el a hosszú hétvégén.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb