Szegedi Arcok

Hatalmas meglepetés volt a villámgyors nyitás: non-stop égő fodrászvonalak és hajnali bolt-táblázás szerda reggel, Szegeden

Hirtelen jött a nyitás a szegedi üzleteknek és szolgáltatóknak. Míg a kisebb boltoknak kis túlzással csak a zárva táblát kell megfordítaniuk, a nagyobbaknál vannak elakadások, sőt, volt olyan multi, akinek nem jött össze a szerda reggeli nyitás. Szeged 365 körkép következik, az újranyitás első reggeléről, naná, hogy Szegedről.

ORBÁN VIKTOR KEDD DÉLUTÁN LEDOBTA AZ ÚJRANYITÁS-BOMBÁT

Megvan a 2 és félmillió beoltott, újranyitnak az üzletek, mehetnek a szolgáltatások, kitolják a kijárási tilalom kezdetét – jelentette be Orbán Viktor egy Facebook üzenetben kedd délután. A dolog persze várható volt, a kormány egy hete rendeletben adta ki, hogy a fenti limitnél elindítják a fokozatos nyitást:

VOLT OLYAN MULTI, AKINEK NEM JÖTT ÖSSZE A SZERDA REGGELI NYITÁS

Herczeg Lilla, a Decathlon kommunikációs vezetője a Telexnek kedd este azt nyilatkozta, mindössze a boltok kétharmadát tudják kinyitni szerdán, ehhez képest ma reggel már azt az információt kaptuk a bolthálózattól, hogy csakis a zalaegerszegi üzletük maradt zárva. Egy valami biztos: a szegedi sportáruház reggel 9-kor kitárta kapuit. A Szegeden is működő multik közül a Media Markt, a Möbelix, a Rossmann, a Pepco, az Extreme Digital és a Mömax is kinyitott ma reggel, a rengeteg szegedi vásárló-turistát vonzó IKEA – nak azonban nem jött össze a szerdai start, mint közleményükben írják, jelenleg felkészítik áruházainkat arra, hogy a lehető legbiztonságosabban nyithassák meg azokat. Megkeresésünkre a svéd óriás egyelőre nem tudott biztosat mondani arról, melyik nap indulnak újra.

FELADTA A LECKÉT A SZEGEDI KKV SZEKTORNAK A GYORS ÚJRANYITÁS

Tegnap délután óta őrület van a szegedi fodrászoknál, nomeg hajnali turbó-táblázás a szegedi boltosoknál, összességében mindenkit meglepett a gyors nyitás. Ha már a “nagyfiúkkal” kezdtünk, megjegyeznénk: a három szegedi shopping center (ÁRKÁD Szeged, Napfénypark, Szeged Plaza) bérlői közül információink szerint mindenki ki fog nyitni a mai napon, a beengedhető vásárlók számát a kormányrendelet alapján nemcsak az üzlet vezetőségének, hanem a bevásárlóközpont üzemeltetésnek is feladata ellenőrizni.

“AZT SACCOLOM, A VENDÉGEK FELE FOG RÖGTÖN MEGINDULNI”

Suha Niki szegedi sportterapeuta hasznosan töltötte a kötelező zárva tartás időszakát, mint mesélte, több tanfolyamot is elvégzett az utóbbi hetekben. „Éppen befejeztem egy új iskolát, amelynek köszönhetően egy új fajta, csajos cellulitisz kezeléssel tudom meglepni azokat az anyukákat, akiknek megereszkedett a bőrük, persze csak akkor, ha cserébe egy szigorú diétát is bevállalnak” – magyarázta a közismert szakember, aki két másik képzésnek köszönhetően egy gyerekekre fókuszáló, testtartást javító terápiát és egy Covid-on átesett időseknek szánt, speciális izületi kezelést sajátított el. Mint mondta, nehéz időszak után van a szakma, szerinte döcögős lesz az újraindítás, az emberekben ugyanis – nyitás ide vagy oda – benne maradt a félelem. „Ha nagyon pozitív vagyok, azt saccolom, a vendégek fele fog rögtön megindulni” – értékelte a helyzetet Niki, aki szerint 2022-re lehet majd olyan pörgés a szakmában, mint a járvány előtt volt.

“ÚGY JÖTT A NYITÁS, MINTHA RÁNK ÍRTÁK VOLNA”

Úgy jött a nyitás, mintha külön ránk írták volna – magyarázta bizakodóan Tornyi Koppány, a szegedi Dél-Klíma tulajdonosa. Az ő szezonjuk egyébként is húsvét után indul, most kell nagyot hajrázni, ehhez végre a szegedi üzletüket is kinyithatják. Koppány úgy számol, egyszerre 3-4 ember lehet majd bent náluk, mint mondta, ez – tekintve, hogy egy klíma és hőszivattyú-szaküzletről van szó – nem tragédia, egy ilyen jellegű szalonban egyébként sem szokott 20-25 ember bent lenni egyszerre. A szegedi klíma-szaki szerint szerencsések, mert a kötelező zárva tartás alatt is tudtak működni az algyői telephelyükön, igaz, zárt kapuk mögött.

“HAJNAL ÓTA TÁBLÁKAT GYÁRTUNK, MOST ÉPP A BOLT ELŐTTI SZALAGOKAT RAGASZTJUK FEL”

„Ez még bennünket is meglepett”- nyilatkozta Molnár Sándor, a Matrackuckó szegedi tulajdonosa, aki nem gondolta volna, hogy már a héten engedni fogják a boltnyitást. „Húzós időszak után vagyunk, úgy kellett heteken át talpon maradnunk, hogy a mi vendégeink a hagyományos bolti vásárláshoz szoktak” – magyarázta a szegedi vállalkozó, aki gyakran a saját autójába pakolta be a matracokat és személyesen vitte ki azokat a lezárások alatt. Sanyi korán kelt, már hajnalban táblákat nyomtatott, rajta az „üzletünkben egyszerre hét fő tartózkodhat” és a „várakozók egymástól másfél méterre kell, hogy tartózkodjanak” feliratokkal. Mint mesélte, nem sokat aludtak, 10-kor nyitnak ki újra, most épp az üzlet előtt ragasztják fel a másfél méterenkénti szalagokat. „Összességében boldog vagyok, egy kicsit meglepődtünk, de ezt akartuk, végre lehet normálisan dolgozni, vásárlókat fogadni” – magyarázta.

“TEGNAP DÉLUTÁN ÓTA A TELEFONON ÜLÖK”

„Tegnap délután óta non-stop a telefonon ülök, most, miközben beszélünk is folyamatosan csipog a fülemre” – mesélte Rózsa Péter szegedi fodrász. Orbán Viktor bejelentése után felrobbantak a vonalak, késő estig hívták, ma hajnalban folytatódott az őrület. „Ez húzós lesz, éjjel-nappal vágni fogok, hétvégén is, de nyilván, 4 hét lemaradását lehetetlen pár nap alatt pótolni. Respect mindenkinek a türelméért” – mondta Peti, aki szerint lehetetlen igazságosan sorrendet tartani a kuncsaftok között. A Németországban élő kollégái sávos drágítás vezettek be, aki hamarabb sorra kerül, az többet kell, hogy fizessen. Ez nálunk nem működne, a szegedi fodrásznak meg sem fordult ilyesmi a fejében, marad az éjjel-nappal pörgés, amint nem bán, dolgozni akart és mától végre tud is.

AZ ÖSSZES VADONATÚJ JÁTÉKSZABÁLY, EGYETLEN CIKKBEN

Orbán Viktor kedd délutáni villámbejelentése után egy Szeged 365 Kisokosban gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat, amelyek alapján mától újraindul az élet a Napfény Városában. Mehetünk boltba, fodrászhoz és abból sem lesz baj, ha este háromnegyed 10-kor megyünk kocogni (csak érjünk haza 10-ig). Az éttermek, hotelek viszont hoppon maradnak, íme a részletes szabályozás:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb