BlogKözélet

Szeged 365 Kisokos: este 10-re tolódik a kijárási tilalom, nyithatnak a boltok, mehetünk fodrászhoz – így indul újra az élet szerdától!

Röviden: na végre. Bővebben: megvan a két és félmillió beoltott magyar, mint Orbán Viktor bejelentette, szerdától újranyithatnak az üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások, a kijárási tilalmat pedig este 10-re tolják ki. A Szeged 365 Kisokos legújabb epizódjában összekaptuk az összes hasznos infót, amit a fokozatos újranyitás első lépcsőfokáról tudnod kell!

EZ GYORS VOLT: MAGYAR KÖZLÖNY, TURBO EDITION

Ezúttal könnyű dolgunk volt, a miniszterelnöki bejelentést követően nem kellett napokig malmozni a Magyar Közlöny megjelenéséig, a kedd délutáni videós bejelentés után nem sokkal már ki is jött az 58. szám, benne egy rövid határozattal, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter, az operatív törzs vezetője jegyez.

Ez a következő tételeket szögezi le:

  • amint a 2,5 millió ember első oltását eléri az ország, hatályba lépnek az enyhítések,
  • ezeket április 6-án elértük,
  • ennek értelmében a 144/2021. kormányrendelet 11 paragrafusának a második bekezdése alapján a rendelet második és harmadik alcíme, továbbá a 13. és 14. paragrafusa is hatályba léphet 2021. április 7-én. 

Az utóbbi, kissé kacifántos mondatot máris magyarra fordítjuk, görgess lejjebb!

ESTE 10-RE TOLÓDIK KI A KIJÁRÁSI TILALOM

A holnaptól életbe lépő, fent említett rendelet értelmében a kijárási tilalom este 8 helyett 10-től kezdődik és akárcsak eddig, reggel 5-ig tart. Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.

NYITHATNAK A BOLTOK

Szerdától kinyithatnak a március 8. óta kötelező jelleggel zárva tartó boltok, az alábbiak szerint:

  • A tíz négyzetméteres vagy annál kisebb üzlet vásárlóterében az eladókon kívül egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat.
  • A tíz négyzetméternél nagyobb vásárlóterű üzletekben az ott dolgozókon kívül egyszerre átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet csak.

Itt kivételt jelentenek a helyzetek, amikor 14 év alatti gyermek van a szülővel, vagy segítő kíséri a 65 feletti, illetve a fogyatékossággal élő személyt. Ők a boltban tartózkodási kitételek szempontjából hivatalosan egy személynek számítanak. Ha a bolt területe nem egész szám, úgy kell kerekíteni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni. A boltok üzemeltetőinek, illetve vezetőinek az üzlet bejárata előtt a nyitvatartási idő mellett jól láthatóan jelezniük kell, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat bent.

A vásárlótérrel nem rendelkező üzletek csak akkor lehetnek nyitva, ha az üzlet üzemeltetői gondoskodnak róla, hogy a sorban állók náluk is tartsák a másfél méteres távolságot. Az egy háztartásban élők ezúttal is állhatnak egymáshoz közelebb.

FODRÁSZOK, KOZMETIKUSOK, MŰKÖRMÖSÖK, LET’S GO!

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más, eddig kötelezően zárva tartó szolgáltatók is. A boltok üzemeltetőinek és a szolgáltatóknak továbbra is folyamatos kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítania a hozzájuk betérők számára.

NAGY A FELELŐSSÉG A BOLTOSOKON, COMBOSAK A BÜNTETÉSI TÉTELEK

A szabályok betartásáért a boltosok lesznek felelősek, ha a Magyar Közlönyben megjelent szabályokat nem sikerül betartatniuk, százezertől egymillió forintig is terjedhet a büntetés.

Ha az adott üzlet plázában, bevásárlóközpontban található, akkor a védelmi négyzetméterre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése nem csupán az üzlet vezetőinek feladata, hanem a bevásárlóközpont üzemeltetőjének, vezetőjének is.

ÉTTERMEK, TERASZOK: EGYELŐRE MINDEN MARAD A RÉGIBEN, VISZONT MÉG ÁPRILISBAN ÚJABB ENYHÍTÉS JÖHET

Bár Gulyás Gergely két hete azt mondta, hogy áprilisban terasznyitás jön, ez még úgy néz ki, várat magára. Az éttermek kapcsán minden marad az év vége óta bevezetettek szerint, tehát:

  • továbbra is csak elviteles működéssel,
  • vagy házhoz szállítással lehetnek nyitva.

Orbán Viktor a múlt héten viszont arról beszélt, hogy a 3 millió beoltottnál újabb enyhítések jöhetnek majd, több forrásunk is azt feltételezi, a következő lépcsőnél jöhet a teraszok megnyitása, szigorú szabályok szerint (még áprilisban).

A SZÁLLODÁK TOVÁBBRA SEM FOGADHATNAK VENDÉGEKET

A vendéglátóhelyekhez hasonlóan a szálláshelyek is hoppon maradtak, ahogy eddig is, csakis üzleti céllal fogadhatnak vendégeket.

AZ ÓVODÁK ÉS ISKOLÁK ÁPRILIS 19-ÉN NYITHATNAK KI ÚJRA

Az óvodák, általános – és középiskolák esetében nincs változás az eddig kihirdetett menetrendhez képest, április 19-én, a pedagógusok beoltását követően nyitnak majd újra.

A Magyar Közlöny vonatkozó számát IDE kattintva találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb