- Hirdetés -
Közélet

Meg lesz tartva az érettségi. Mutatjuk, milyen szabályok mellett!

A kamaszok iskolai és iskolán kívüli életét átfogóan támogató tanulásközpont, az EzCool szerint a záróvizsga megtartása ezúttal nem csak a diákoknak jelenthet majd gondot. Attól tartanak, hogy ha a most még otthonukban tanuló beoltatlan dtanulók májusban az iskolába igyekezve kiáramlanak az utcára, és netán a vírus hordozói, akkor akaratukon kívül megfertőzhetik a tömegközlekedési eszközökön velük utazó utasokat – írja az Index.

Éppen ezért a rendkívüli körülményekre való tekintettel olyan forgatókönyv nyilvánosságra hozatalát kérik a döntéshozóktól, amely határozott választ ad az érettségizők, tanáraik és családtagjaik kérdéseire, például arra, hogy milyen körülmények között lesznek a szóbeli vizsgák megrendezve. Az Index a diákok kérdéseivel az Oktatási Hivatalhoz fordult, ahonnan nem sokkal ezelőtt a következő választ kapták:


- Hirdetés -

“Az írásbeli és szóbeli érettségi vizsgák során a járványügyi veszélyhelyzetben alkalmazandó biztonsági intézkedésekről számos információ elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. A vizsgák pótlásának lehetőségeit a vizsgaszabályzat részletesen szabályozza.”

NEM LEHET MAJD CSOPORTOSULNI, KÖTELEZŐ KÉZFERTŐTLENÍTÉS

A diákok esetleges utcai fertőzőképessége nyilvánvalóan túlmutat az Oktatási Hivatal hatáskörén, ezért a honlapjukon közzétett információk közül most kiemelünk néhány olyan biztonsági intézkedést, amelyeket az egészségügyi hatóságok állásfoglalásai alapján javasolnak végrehajtani az érettségi írásbeli vizsgák lebonyolításakor:

  • A vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy vizsgák megkezdése előtt, a vizsgák alatt és után a vizsgázók az épületben és a várakozóhelyiségekben ne csoportosuljanak, az egészségügyi szabályokat tartsák be.
  • Minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, amelynek használata fontos a fertőzések megelőzése érdekében.
  • A vizsgateremben a jelen lévő személyek között a minimum 1,5 m távolság biztosítása a vizsgázók közötti fertőzés kockázatát minimalizálja. A szóbeli vizsga megszervezésekor, beosztásakor és a vizsgaterem berendezésekor erre kiemelt figyelemmel kell lenni.
  • Javasolt, hogy a vizsgaelnök az egészségügyi kockázatra való tekintettel a vizsga nyilvánosságát zárja ki.
  • A vizsgabizottság tagjai és vizsgán közreműködők számára a védőmaszk viselése kötelező.
  • A védőmaszk viselése a vizsgázók számára az épületben való tartózkodás, várakozás ideje alatt kötelező, a szóbeli vizsgán a felkészülés ideje alatt ajánlott, de nem kötelező, a szóbeli felelet során nem kötelező.

Forrás: index.hu


- Hirdetés -

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb