Közélet

Kollár Lajos: Magyarországon mindenki, aki volt valaha koronavírusos, az a Covid-halottak listájára kerül

Országonként más és más módszerrel számolják a koronavírus miatti elhalálozási statisztikákat, de mi áll a magyar adatok hátterében? Erről Kollár Lajos miniszteri főtanácsadó beszélt a HírTV-nek.

Kollár Lajos elmondta, nem lehet összehasonlítani egyetlenegy ország halálozási statisztikáját sem, hiszen nincs erre sem a világban, sem Európában egy egységes standard.

“Ezek a számok arra jók, hogy a saját országunkon belül követni tudjuk a járvány lefolyását, hogy emelkednek, csökkennek a számok, vagy éppen stagnálnak” – emelte ki a miniszteri tanácsadó, majd hozzátette, hogy vannak olyan országok, ahol a halálozási statisztikába – már ami a koronavírussal összefügg -, csak azokat a betegeket számolják bele, akik ok okozati összefüggésbe hozhatók a betegséggel, vagyis a Covid rovására írható az eset, tehát letisztított adatok vannak.

MAGYARORSZÁGON MINDEN BETEG, AKI VOLT VALAHA KORONAVÍRUSOS, A COVID-HALOTTAK LISTÁJÁRA KERÜL

Kollár Lajos azt is elmondta, hogy Magyarországon a kezdetektől úgy történik a számítás, hogy minden olyan beteg, aki elhunyt és előtte megállapították a Covid-fertőzést, vagy a boncolás idején, azt a Covid-kategóriába sorolják.

“Én magam is meglepődtem a tavalyi évben egyszer, amikor bejárta a sajtót, hogy egy 24 éves fiatalember halt meg Coviban és eléggé értetlenül néztem, majd kiderült, hogy egy motorbalesetben hunyt el. Tehát azt gondolom, hogy az összehasonlítások nemzetközi tekintetben nem állják meg a helyüket” – mesélte a miniszteri tanácsadó, majd azt is elmondta, hogy ha egy országon belül azonos metodikával számolunk, akkor ezek a számok sok mindent elárulnak.

A teljes videót itt tekintheted meg:

Forrás: hirtv.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb