Közélet

Gulyás Gergely: öt-hat napon belül újabb lazítás jön, április végén nyithatnak a teraszok

Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n: a járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb tudnivalókról, az újranyitásról, az oltások haladásáról, a vakcinák elérhetőségéről ezúttal is Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ad tájékoztatást.

10: 48 KEZDETÉT VETTE A KORMÁNYINFÓ

Gulyás Gergely összefoglalta, hogy 4 814 az új fertőzöttek száma a mai reggelre, ezzel a járvány kezdete óta összesen 698 490 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Közben folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 608 084 fő, közülük 1 077 947 fő már a második oltását is megkapta. 

10:52 MÉG EBBEN A HÓNAPBAN NÉGYMILLIÓ FELETT LEHET A BEOLTOTTAK SZÁMA

Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik. Gulyás bízik benne, hogy az oltottak számát még ebben a hónapban négymillió felé lehet vinni. Mindenkinek köszönetet mondott a miniszter, aki részt vesz a védekezésben és az oltások beadásában. Közel négymillióan regisztráltak már – tette hozzá. 

10:55 JÓL HALAD A PEDAGÓGUSOK OLTÁSA

Korábban 34 ezer pedagógust oltottak be, a kifejezetten tanároknak szóló oltási kampányban eddig 66 ezren részesültek vakcinában.

10:56 HÁROMMILLIÓ BEOLTOTTNÁL DÖNT A KORMÁNY AZ ÚJRAINDÍTÁS KÖVETKEZŐ LÉPÉSEIRŐL

A 3 millió fő beoltottnál dönt a kormány az újraindítás újabb lépéseiről, ez 5-6 napon belül lehetséges.

10:58 KÖZEL 66 MILLIÁRDNYI BÉRTÁMOGATÁST FIZETTEK KI

Bértámogatásra eddig 69 milliárdos igény érkezett, és ebből 66,5 milliárd forintot megítéltek, és majdnem 66 milliárdot már ki is fizettek.  – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

11:00 LEHET OLTANI AZ ASTRAZENECÁVAL

Tegnap az Európai Gyógyszerügynökség világos döntést hozott, az AstraZeneca is megbízható és védettséget biztosít, az Egyesült Királyságban több mint 18 millió embert oltottak be vele. Minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya. Magyarországon is csak megbízható és bevizsgált vakcinát adnak be.

11:02 ELINDUL A VÁLLALKOZÁS – ÚJRAINDÍTÁSI PROGRAM A FALVAKBAN

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy elindul a vállalkozás-újraindítási program a falvakban. Első körben egy 25 milliárdos keretösszeg áll majd rendelkezésre a 10 fő alatti vállalkozások számára – tette hozzá, így 2-10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatáshoz lehet hozzájutni, amelyet bérekre, gépekre, műhelyekre, képzésre is fel lehet majd használni. A jelentkezés egyik feltétele, hogy egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie a pályázó cégeknek.

11:05 TÖBB MINT 100 EZER PEDAGÓGUST OLTOTTAK BE EDDIG

Április 3-ig első körben, több mint 100 ezer tanárt sikerült beoltani – mondta kérdésre Gulyás. 

11:07 ÁPRILIS VÉGÉN NYITHATNAK A VENDÉGLÁTÓHELYEK TERASZAI

Gulyás Gergely szerint április végéig a vendéglátóhelyek teraszaira ki lehet ülni, ha így halad az oltási program.

11:10 AKIK ÁTESTEK A FERTŐZÉSEN, MENTESÜLNEK A KARANTÉNSZABÁLYOK ALÓL

A kormány még nem döntött a vakcinaútlevelekről, ezzel várnának addig, amíg a beoltottak száma eléri a 3 milliót. Addig is, akik például már átestek a fertőzésen, azok mentesülhetnek a karanténszabályok alól. Sportrendezvényeken például védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni, például már a nyári Európa-bajnokság mérkőzésein is.

11:12 AZ ÉRETTSÉGIBEN NEM LESZ VÁLTOZÁS

Májusban lehet az írásbeli, és a tervek szerint júniusban a szóbeli érettségi. Júniusig mindenki megkaphatja majd az első oltást. 

11:14 A FITNESZTERMEK MÉG NEM NYITHATNAK, AZ ISKOLÁK ÁPRILIS 19-ÉN NYITNAK

Edzeni továbbra is csak versenyzői igazolással lehet; volt olyan terem, amelyik félreértette a szabályozást. Az iskolák nyitásával kapcsolatosan Gulyás elmondta, mivel a pedagógusok már jelentős számban megkapták legalább az első oltást, így április 19-ig védettség fog kialakulni náluk. A kormány nem lát okot arra, hogy módosítson az iskolák április 19-re tervezett nyitásán.

11:24 AZ ASTRAZENECA KÖRÜLI VITÁK INKÁBB ÜZLETI EREDETŰEK

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy senkinek nem kell félnie a magyar hatóságok által engedélyezett vakcináktól. Az AstraZeneca körüli harcok inkább üzleti küzdelmek – tette hozzá. Az AstraZeneca oltás ideje 12 hét, így annak megfelelően fogják beadni az oltást, ezen nem szeretnének változtatni, mert ezeket az oltási kritériumokat az egészségügyi szakhatóságok szabták meg. Nem módosítanak az oltással kapcsolatos protokollon sem és mivel a vakcina megfelel minden oltási követelménynek, ezért folytatják vele az oltást.

11:27 A SZÉP – KÁRTYÁN LÉVŐ PÉNZEK NEM JÁRNAK LE

Gulyás Gergely elmondta, a Szép-kártyán lévő pénzek nem fognak lejárni, így bármikor szabadon lehet majd használni.  

11:33 JÖHET A KRESZ MÓDOSÍTÁSA

Révész Máriusz képviselő az elektromos rollerek és kerékpárok ügyében fog egy kedvező módosítást benyújtani hamarosan a KRESZ jelenleg érvényben lévő szabályaihoz – mondta Gulyás Gergely.

11:35 JELENLEG 200 FÖLÖTT VANNAK A FERTŐZÖTT EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK

Jelen pillanatban pontosan 267 koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó van az országban, mondta el Gulyás Gergely.

11:37 NEM VÁLTOZIK AZ ITTHONI TESZTELÉSI GYAKORLAT

Közel ötmillió tesztet végeztek el az országban, ha szükséges, akkor gyorsítják ennek ütemét, ha a protokoll szerint gyorsan tesztelni kell, akkor tesztelünk, nem lesz változás – mondta el Gulyás.

11:41 A 65 ÉV FELETTIEK 86 SZÁZALÉKÁT BEOLTOTTÁK MÁR

A legidősebb korosztálynál 90 százalék feletti az oltottság aránya, 65 év felettieknél 86 százalék. Sokan vannak, akik regisztráltak, de mégsem szeretnének vakcinát kapni.

11:45 FELMERÜLT A KÉRDÉS, HOGY A LAZÍTÁSNAK KÖZE VAN A NYÁRI EURÓPA BAJNOKSÁGHOZ

„Mindig értékelem azokat az újságírókat, akiknek egy nehéz helyzetben is van ideje viccelni. A kettőnek semmi köze egymáshoz.” – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely.

11:47 1827 FERTŐZÖTTET KEZELNEK INTENZÍV OSZTÁLYON

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az orvosok jelentős része is úgy gondolja, hogy a sajtónak nem kell kamerákkal ugrándoznia a kórházakban, ezzel ő is egyetért 1827 embert ápolnak intenzív osztályon – mondta egy másik kérdésre. 

11:50 TAVALY NŐTT AZ ÖNGYILKOSSÁGOK SZÁMA HAZÁNKBAN

2020-ban 5 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma 2019-hez képest. Ez vélhetően a járvány miatti bezártság következtében emelkedhetett.

11:52 MÉG 2021 -BEN VISSZATÉRHETÜNK A NORMÁLIS ÉLETÜNKHÖZ

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a normális élethez való visszatérés esetében nehéz pontos dátumot mondani, de még 2021-ben megtörténik, nagy valószínűséggel május vége és június eleje lehet ez a hónap. Persze ez nagyban függ attól is, hogy mennyien regisztrálnak még a továbbiakban oltásra, és mennyien kapják meg. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az oltottak számára is érvényesek lesznek majd járványvédelmi ajánlások, úgy mint például a maszk további viselete.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb