Közélet

Müller Cecília: elhunyt egy nyolc hónapos csecsemő is, de nem a fertőzés miatt

A baba halálához az országos tisztifőorvos szerint a meningococcus okozta vérmérgezés vezetett. Magyarországon továbbra is alkalmazzák az AstraZeneca oltását. Ez volt az operatív törzs csütörtöki tájékoztatója.

Valamivel több mint 2 millió 600 ezer embernek adták be eddig az első oltást Magyarországon, ezzel már 26 százalékos az ország beoltottsága – kezdte a csütörtöki tájékoztatót Müller Cecília. Hozzátette: 1 millió 7 ezer fő már megkapta a második oltást is. Jövő hétre érkezik a Janssen első szállítmánya, ez 28 ezer 800 darab vakcina.

AZ ASTRAZENECÁRÓL

Az AstraZeneca és a vérrögképződés közti összefüggésről azt mondta Müller Cecília: további vizsgálódás szükséges ennek kimondásához. “Magyarországon egyelőre ilyen jelenséget nem tudtunk felfedni”- tette hozzá. Az Európai Gyógyszerügynökséget idézve azt mondta: jelenlegi tudásunk alapján az AstraZeneca vakcinájának alkalmazása lényegesen több előnnyel jár, mint annak elhagyása.

EGY NYOLC HÓNAPOS CSECSEMŐ IS AZ ELHUNYTAK KÖZÖTT

“A heti új fertőzöttek tekintetében detektáltunk egy kis biztató jelet”, mivel csökkent ez a szám az előző héthez képest. A fertőzöttek átlagéletkora ugyanakkor 46 év – tette hozzá. “A harmadik hullám platófázisát talán elérhettük, illetve a következő napokban elérhetjük. Azt nem tudjuk, hogy ez a platószakasz mennyi ideig fog tartani” – mondta a tisztifőorvos. Müller Cecília azt is elmondta, hogy “meg fog jelenni az elhunytak közt egy fertőzött nyolc hónapos csecsemő is, de ő nem koronavírus miatt hunyt el.” Az ő halálát egy véráramfertőzés okozta, ezt az igazságügyi orvos szakértő is megerősítette. “Igazoltuk nála is a koronavírus fertőzés tényét, ugyanakkor egyértelműen kimutatták a kórokozó baktériumot”, ami a kisbaba halálát okozta.    

Területi bontásban elmondta:

  • jelentősen csökkent a fertőzöttek aránya (az előző héten mért adatokhoz képest): Vas, Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten is.
  • nőtt viszont Baranyában, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb