Közélet

Egyelőre nem oltanak hazánkban a CanSino és a CoviShield vakcinával

Március 22-én engedélyezték hazánkban a két újfajta vakcinatípust. Most viszont, a szállítási határidők miatt a CanSino és a Covishield vakcina lekerül a napirendről – ezt Szijjártó Péter jelentette be az ATV kérdésére. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy akkor van értelme Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésének, ha azok időben tudnak segítséget jelenteni.

“Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket” – emelte ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azzal indokolta azt, hogy nem vásárolunk a két keleti oltóanyagból, hogy “a vakcinák beérkezésének az időpontja a kulcskérdés, hogy milyen korán, milyen gyorsan tudunk addicionális forrásokból oltóanyagokat beszerezni, ezért most a már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálunk inkább.”

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy Oroszország eddig határidőre leszállította a 800 ezer első oltást, 200 ezer oltás van még hátra, amelyet április hónap folyamán fognak leszállítani, valamint a már bent lévő 800 ezer első oltásból 500 ezerhez a második dózist és a hátralévő 200 ezer első oltáshoz is szállítják a másodikat. “Ennek az időtáblázatának az összerakása zajlik” – fogalmazott.

MÁRCIUSBAN KAPTAK ZÖLD UTAT AZ ÚJ VAKCINÁK

Müller Cecília országos tisztifőorvos március 22-én jelentette be, hogy az OGYÉI engedélyezte a CanSino és Covishield vakcinák magyarországi forgalomba hozását. Erről itt írtunk:

NÉMI RÉSZLET AZ EGYDÓZISÚ KÍNAI VAKCINÁRÓL

A CanSinóban a humán adenovírus 5 van, ez az a vektor, aminek segítségével bejuttatják az információkat a sejtekbe. A CanSino Ad5-nCov nevű oltóanyaga az első kínai egydózisos vakcina, és a tesztek eredményei szerint 65,28 százalékban védte a beoltottakat 28 nap után. 2–8 fok között tárolható, ideális gyengébb egészségügyi infrastruktúrával rendelkező területeken való alkalmazásra. A CanSino vakcináját a kínai hadsereg kutatóintézeteiben fejlesztették ki Csen Vej vezetésével. Tavaly június óta a kínai hadsereg 150 ezer tagját oltották vele – katonai oltóanyagként a nagyközönség számára nem volt elérhető. A kipróbálás utolsó szakaszát 40 ezer önkéntes bevonásával Argentínában, Chilében, Mexikóban, Oroszországban és Pakisztánban végezték. Mexikóban és Pakisztánban azóta engedélyezték is az Ad5-nCov használatát. A Covishield vakcina szinte azonos az AstraZeneca vakcinájával.

Forrás: ATV, Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb