Közélet

SZTE: A Gulyás Lászlónak tulajdonított szexista és rasszista kijelentések ellentétesek a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével

Az elmúlt napokban futótűzként bejárta nem csak a helyi médiát, hanem az országosat is a sztori, miszerint állítólag Gulyás László történész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának oktatója, az egyik online előadásán szexista, rasszista és homofób megjegyzéseket tett. Az Index kérésére, most erre reagált az egyetem.

A sztori röviden, kezdjük az elején: a diákok szerint Gulyás sértő, szexista és rasszista kijelentéseket is tett az egyik online megtartott óráján. Egyebek mellett ezeket:

  • „Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp ne kelljen már néznem.”
  • „Az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó.”
  • „…afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lóf@szt se csináltak.”

Az üggyel kapcsolatban pedig a portál megkereste az egyetem vezetését arról érdeklődve, hogy megsértették-e ezek a kijelentések az egyetem valamelyik belső szabályát, illetve hogy mi az egyetem vezetésének véleménye az efféle szóhasználatról és értékszemléletről. Arra is kíváncsiak voltak, hogy tesz-e lépéseket az egyetem vezetése Gulyás Lászlóval szemben a fenti kijelentések miatt.

A KIJELENTÉSEK ELLENTÉTESEK AZ SZTE ÉRTÉKRENDJVEL

Az egyetem szűkszavúan annyit közölt a portálnak, hogy:

“A Gulyás Lászlónak tulajdonított kijelentések ellentétesek a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével. Az ügyben Prof. Dr. Róvó László rektor vizsgálatot rendelt el, annak lezárultáig az egyetem bővebb tájékoztatással nem tud szolgálni.”

Az Index szerint továbbá Gulyás László egyébként a botrány kipattanását követően nem cáfolta a vádakat, az elhangzottakra érdemben nem reagált, fontosnak tartotta azonban megjegyezni, hogy ő két doktori (PhD-) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzor, emellett nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktató, akit pedig ez zavar az „azonnal adja le az órámat”!

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb