Közélet

Kásler Miklós: Ne féljünk az AstraZenecától, a kiváló magyar szakemberek most is jól ítélték meg a helyzetet

Egyre több vakcina érkezik az országba, ezzel párhuzamosan növekszik az oltásra regisztráltak száma is – mondta Kásler Miklós miniszter az Életközelben című videósorozat aktuális részében. 

A WHO és az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint nem lehet oki összefüggés az AstraZeneca-vakcina és vérrögképződés között. “Ennek ellenére feltehetően a tömeglélektan szélsőséges megnyilvánulása miatt néhány országban átmeneti jelleggel bizonyos korcsoportokra korlátozásokat vezettek be” – mondta Kásler Miklós miniszter. “Ne féljünk az AstraZenecától! A kiváló magyar szakemberek most is jól ítélték meg a helyzetet” – tette hozzá.

A VILÁG FELFIGYELT HAZÁNKRA

Kásler Miklós kiemelte: “Magyarország az oltások tekintetében rendkívül sikeres. Ez az egyetlenegy igazán hatékony lehetőség a koronavírus-járvány megfékezésére. Nem csoda, hogy a világ felfigyelt, mert hiszen a világ számos részén, nagyon sok országban az átoltottsági számok, az arányok Magyarországhoz viszonyítva annak töredéke” – fűzte hozzá. A miniszter arról is beszélt, hogy nem igaz a baloldal azon állítása, miszerint az első és a második hullám között hazaengedett betegek közül tömegesen haltak volna meg. Az orvosminiszter elmondta: a biostatisztikusaink megbecsülték az oltás eredményeképpen megmentett emberi életeket, és a 65 év fölötti korosztályt tekintve ez a szám megközelítőleg 3500. És ahogy az átoltottság nő, ez a szám is folyamatosan emelkedik. Ha megnézzük a 2020-as évi összhalálozást, és összehasonlítjuk az előző öt év átlagával, akkor azt tapasztaljuk, hogy egészen november végéig, amikor a második hullám tetőzött, minden egyes hónapban az átlaghalálozás alatta maradt a megelőző öt év átlagának – magyarázta.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: duurzaam spelen
'Fel a tetejéhez' gomb