Mindenmás

Napi pakk: gyönyörű napsütéssel robban be a vasárnap és még Bödön Piacozni is lehet Szegeden

Nem kell esernyő és vastag téli kabát sem, ugyanis igazi tavaszias idővel, sok napsütéssel robban be a vasárnap Szegedre és nincs is annál jobb, amikor a 20 fok mellé még Bödön Piacozni is lehet. Azt is eláruljuk, hogy ma van a költészet napja, mivel pontosan 116 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot József Attila. Kortyolj bele a kávédba, kezdd a napot ma is a Szeged365-tel, és egész biztos, hogy nem maradsz le semmi fontosról!

ŐKET KÖSZÖNTSD NÉVNAPJUKON

Ariel, Ariéla, Ariella, Arietta, Arlen, Arlett, Gemma, Glenda, Glenna, Glória, Godiva, Leon, Leona, Lionel, Szatmár 

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a költészet napja. Először 1964-ben rendezték meg a “Költészet napját” József Attila születésnapján.
  • 266 éve megszületett James Parkinson angol gyógyszerész, sebész, geológus, akiről a Parkinson kórt elnevezték. 1817-ben írta le a később róla elnevezett betegséget.  Az eredeti tanulmány címe “Egy tanulmány a remegő bénulásról” (An Essay on the Shaking Palsy) volt, amiben elsőként írta le a “reszkető bénulást” (Paralysis agitans). 
  • 179 éve Darjeelingben meghalt Kőrösi Csoma Sándor, magyar orientalista és világutazó. Kőrösi Csoma Sándor születése napja máig ismeretlen, valamikor 1784. tavaszán látta meg a napvilágot egy szegény székelycsaládban. A jó eszű, jó fizikumú, szívós fiú a nagyenyedi kollégiumban tanult, majd tanított is. 1815-ben került Göttingenbe egy három éves ösztöndíjjal, ahol egy professzorának köszönhetően beleszeretett a keleti nyelvekbe és a keleti kultúrába. Élete utolsó tíz évét Calcuttában töltötte, ahol kutatómunkát végzett, valamint a tibeti nyelvkönyv és a tibeti szótár megalkotásán fáradozott. 1842. elején aztán ismét útnak indult, hogy eredeti tervének megfelelően felkutassa Közép-Ázsiában a magyarok őseit, de nem sokkal Darjeelingba érkezése után végzett vele a malária.

  • 125 éve Hajós Alfréd úszó 100 méteres gyorsúszásban megszerezte az első magyar olimpiai aranyérmet.
  • 121 éve megszületett Márai Sándor író, költő, újságíró (Egy polgár vallomásai). Radványi Géza filmrendező bátyja. Az Egy polgár vallomásai című önéletírása a magyar próza élvonalába emelte. Életművéért posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki.
  • 116 éve megszületett József Attila költő. A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, születénapján ünnepeljük a költészet napját. Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az élet kegyetlen volt vele, hiszen félárva gyermekként ifjúsága tele volt lemondással és brutalitással, felnőttként pedig szembesülnie kellett a meg nem értéssel. Öngyilkosságra utaló tragikus halálának pontos körülményeit azóta sem sikerült tisztázni.

  • 65 éve megszületett Hernádi Judit színésznő, énekesnő, komika. Ismertebb filmek, TV filmek: Pasik, Amerikából jöttem …, Szamba, Szerencsi fel!, A miniszter félrelép, Best of Heti Hetes, Boldog Születésnapot!. Színházi darabok: Szentivánéji álom, Sok hűhó semmiért, A pesti szín, Hello, Dolly!, Édes bosszú, Bánk bán.
  • 55 éve megszületett Lisa Stansfield énekesnő. (All around the world, Real thing).
  • 39 éve meghalt Havas Gertrúd bábművész, a Mazsola megalkotója. Kétszeres Já­szai Mari-díjas művész. 1947-ben alapító tagja volt az első állandó bábszínháznak, a Me­se­barlangnak.

  • 37 éve meghalt Járóka Sándor prímás, zenekarvezető, a népművészet mestere.
  • 34 éve elhunyt Váradi Hédi, Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kíváló művész. A SzAK elvégzése után a Madách Színházhoz szerződött, 1964-től haláláig a Nemzeti Színház tagja volt. Kossuth-díjas (1975), Jászai Mari-díja (1960), érdemes (1968), kiváló művész (1973).

MARAD A NAPOS, TAVASZIAS IDŐ SZEGEDEN

Nem kell esernyő és a vastag téli kabát sem vasárnap, ugyanis napsütéssel zárjuk a hetet Szegeden. Hajnalban sem fog már fagyni 4-6 fokig hűl le csupán a hőmérséklet. Napközben tovább emelkedik a hőmérő higanyszála és akár 19-20 fokot is mérhetünk, viszont olykor felhők takarhatják a kék eget és sajnos a szél is zavarhatja komfortérzetünk.

VASÁRNAP IS VÁR A BÖDÖN PIAC

Nem kell már sokat várni a következő Bödön Piacig, ugyanis holnap, vasárnap ismét megnyitja kapuit, ezúttal viszont kiköltözik a Szeged Pláza előtti térköves részre, így az ős-Bödönözőknek jöhet egy kis nosztalgia. A szervezők a Facebook oldalukon azt is elárulták, hogy ezúttal már részt vesznek a piacon a kézműves alkotók is, tehát már több mint 40 helyi árus csodás portékáiból tudunk válogatni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb