Közélet

Covid osztályos orvos: zsákbamacska, hogy mi történik a lélegeztetőgépre tett betegekkel

Egy neve elhallgatását kérő, jelenleg Covid-osztályon dolgozó szemészorvos tapasztalatai szerint a lélegeztetőgépre került embereknél 95 százalékos a halálozási arány. Az RTL Híradónak nyilatkozó férfi zsákbamacskának nevezte, hogy mi történik azzal, akit intubálni kell. 

A híradónak megszólaló orvos úgy látja, hogy minden, amit az intenzíves kollégái tudnak, az a Covid esetében nem működik, a megszokott lélegeztetési stratégiák rengeteg embernél nem válnak be. Tapasztalatai szerint a lélegeztetőgépre került embereknél 95 százalékos a halálozási arány. Szerinte zsákbamacska, hogy mi történik azzal, akit intubálni kell: volt olyan 140 kilós, alapbetegségekkel rendelkező betegük, aki meggyógyult és volt fiatal, alapbetegség nélküli, aki sajnos nem élte túl.

A kórházakban tapasztalható jelenlegi helyeztet az orvos siralmasnak nevezte, amíg a normál intenzív ellátásban egy nővérre legfeljebb két, egy orvosra pedig legfeljebb négy beteg jut, addig most előfordul, hogy egy orvos akár 10 fős részleggel dolgozik.

ÍGY KÜZDENEK AZ ÉLETEKÉRT A SZEGEDI JÁRVÁNYKÓRHÁZBAN

Péntek este a közmédia hozott le egy nagyobb anyagot, amely a szegedi járványkórházban történő megfeszített munkát mutatta be. “Ott tartunk, hogy a teljes kettes kórház mellett a komplett belgyógyászati klinika is járványkórházzá alakult, a másik belgyógyászati épületben pedig egy 5 szintes intenzíves centrumot kellett kialakítanunk” – magyarázta Dr. Pető Zoltán, az intézmény vezetője. Mint az igazgató elmondta, a 850 dolgozó megfeszített ütemben dolgozik, nincs hétvégéjük, ünnepnapjuk, a beteghordótól a műszakis kollégán át az orvosokig mindenki megállás nélkül küzd.

A teljes videóért kattints a szombat reggeli cikkünkre:

Forrás: RTL klub, HVG, M1

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb