Közélet

Napi összefoglaló: egetverően magas számok érkeztek szombatra, kijött a kormányrendelet az érettségi vizsgákról

Páros lábbal rontott be a tavasz és a hétvége is Szegedre. Össze is szedtük gyorsan a legfontosabb történéseket a mai napról, íme: elég brutál magas számok jöttek szombatra, sajnos már több mint 23 ezer honfitársunkat vesztettük el a koronavírus miatt és mára is jutott több mint 8 ezer új fertőzött. Mutatjuk azt is, hogy milyen a szegedi Covid-osztály, ahova komplett családok kerülnek be nap mint nap. Duda Ernő páros lábbal állt bele a nyitásba és hoztunk egy irtó jó portrét Karikó Katalinról. Kijött a hivatalos kormányrendelet az érettségi szabályairól és egy kis emlékeztető holnapra: újra tárt karokkal vár minden szegedit a Bödön piac, amely ezúttal kiköltözik a Szeged Pláza előtti térköves részre.

SZOMBATRA MEGUGROTTAK A SZÁMOK

Egetverően magas számok jöttek szombatra. Az elmúlt 24 óra adatai alapján 8053 új fertőzöttet regisztráltak az országban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 713 868 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében is újra megemelkedtek a számok, 395 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Elhunyt 245 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 211 főre emelkedett.

KOMPLETT CSALÁDOKAT VISZNEK BE A SZEGEDI COVID-OSZTÁLYRA

Van olyan nap, hogy 60-70 új beteg is érkezik a szegedi járványügyi ellátó központba, a harmadik hullámban pedig egyre gyakoribb, hogy egész családok szorulnak kórházi ellátásra – nyilatkozta Dr. Pető Zoltán, az SZTE Járványügyi Központ igazgatója az M1 Híradónak.

NEM VOLT INDOKOLT A NYITÁS

Tapasztalat és készítmény is van már ahhoz elég, hogy sor keríthessünk a gyerekek oltására is, ami nélkül nem lehet a járványt megállítani – mondja Duda Ernő szegedi virológus professzor a Népszavának. A virológus szerint a nyitás egyértelmű politikai döntés volt, és olyan értelemben okos is volt, mert ha most nem nyitnak, csökken a kormánypártok népszerűsége.

PORTRÉ KARIKÓ KATALINRÓL, AKI EGYDÜL ÜNNEPELTE A VAKCINA KIFEJLESZTÉSÉT

Egy nem mindennapi portrét hozott le az Index Karikó Katalinról, akinek annyi mindent köszönhet a világ. A portréból többek között az is kiderült, hogy a kutató hogyan élte meg a kemény munkát, hogyan jutott el az áttörő felfedezésig és hogyan ünnepelte a vírus legyőzését.

KIJÖTT A HIVATALOS KORMÁNYRENDELET AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL

Megjelent a tegnap bejelentett, megváltozott érettségi vizsgákról szóló kormányrendelet. A miniszterelnök által tegnap bejelentett átalakítás részletszabályozása külön kitér arra, hogy a középiskolák (9–12. évfolyamok) a korábban tervezett április 19-e helyett május 10-én térhetnek vissza a tantermi oktatásra, a júniusi szóbeli érettségik pedig elmaradnak.

JÖN A BÖDÖN PIAC

Nem kell már sokat várni a következő Bödön Piacig, ugyanis holnap, vasárnap ismét megnyitja kapuit, ezúttal viszont kiköltözik a Szeged Pláza előtti térköves részre, így az ős-Bödönözőknek jöhet egy kis nosztalgia.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb