Közélet

Operatív Törzs: Nem kötelező hétfőn iskolába vinni a gyerekeket

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján megismételte a korábbi bejelentéseket, miszerint április 19-től csak az óvódások és az alsó tagozatos osztályosok térnek vissza a jelenléti oktatáshoz, a felső tagozatos diákok pedig május 10-től.

Lényegében lezárult a pedagógusok kampányszerű oltása, a köznevelésből 155 306, míg a szakképzésből és a köznevelés valamennyi dolgozójával együtt 200 ezer felett jár az első oltást megkapók száma – jelentette be az államtitkár a sajtótájékoztatón.

JELENLEG IS VAN ÜGYELET A MEGNYITOTT INTÉZMÉNYEKBEN

Az államtitkár egyébként az oltási program előrehaladásával magyarázta azt, hogy miért döntöttek az óvodák és az alsó tagozatok hétfői nyitásáról. A döntésben szerepet játszott, hogy jelenleg is van ügyelet az óvodákban és az iskolákban is, itt pedig mindenap más pedagógus vigyáz a gyerekekre, ez sem szerencsés hosszú távon – emelte ki az államtitkár.

NEM TÚL HATÉKONY AZ ONLINE OKTATÁS AZ ALSÓSOKNÁL

Egyébként úgy látja, hogy ezt a korosztályt kevéssé veszélyezteti a vírus, ráadásul az alsósoknál a a digitális oktatás sem túl hatékony. Az oktatásszervezés terén minden helyben racionálisan megoldható védelmi intézkedésre lesz lehetősége az iskoláknak, és megértik azt is, ha a szülők nem engedik el otthonról a gyerekeket – mondta Maruzsa Zoltán. Azt azonban a munkaerő végessége miatt kizárta, hogy minden iskolai osztályt megfelezzenek, és párhuzamosan szervezzék a jelenléti és a digitális oktatást is. Az államtitkár közölte, ha valaki nem akarja, hogy a gyereke iskolába menjen, van erre lehetőség, és az iskolavezetők ezt engedélyezhetik. Ehhez nincs szükség petícióra sem, a jogszabályok erre lehetőséget biztosítanak. Viszont – tette hozzá –. aki több mint 250 órát hiányzik, annak osztályozóvizsgát kell tennie, ami a sikeres tanév feltétele. Ettől a vizsgától azonban nem fogunk eltekinteni, ez nem érdeke a gyerekeknek sem – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán. 

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője ezt követően ismertette az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit. Elmondta:

  • Tegnap 580 intézkedést tartottak maszkviselési szabályok megsértése miatt,
  • 150 esetben a kijárási tilalom megszegése miatt jártak el
  • 63 átutazó személlyel szemben intézkedtek a rájuk vonatkozó szabályok megsértése miatt.
  • Továbbá több mint hétezer hatósági házi karantént rendeltek el.

Forrás:index.hu, 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb