KikapcsVideo365

Kirándulj velünk Mártélyon, ismerd meg a nyugalom kicsiny oázisát

Szeged környéki kóborlásaink során ezen a héten Mártélyon tettünk egy rövid kirándulást. A városunktól alig 30 km-re, csupán egy bő félórás autóútra fekvő község a Tisza holtágának festői szépségével, csendjével és nyugalmával csábítja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat.

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó mártélyi holtág partján sétálva tanúi lehetünk a hely gazdag madárvilágának, a vízben lubickoló kacsáknak, akik kisebb csoportokban úszkálnak, lavírozva a horgászok és a mólókhoz kikötött ladikok sűrűjében, miközben csobbanások hangja jelzi egy-egy hal felbukkanását a szél keltette lágy hullámokon ringatózó csónakázók között. A tájvédelmi körzet tanösvényét bejárva eljuthatunk a túra legkülönlegesebb és legszebb részéhez, amikor utunk során elérkezünk a vízi tanösvényhez, ahol kígyóként kacskaringózó fapallókon léphetünk be a holtág vadregényes szívébe, körülöttünk a lápos vidék ingoványából robusztus katonákként merednek ki a nádasokkal körülvett fatörzsek.

A mártélyi Holt – Tisza különleges varázsa szinte azonnal hatalmába keríti a kirándulót, a vízpart csendje és nyugalma átjárja minden porcikáját, a madarak csivitelése a természet lágy dallamaként duruzsol a fülébe, miközben a Tisza, a fák, füvek, virágok tiszta illata, a mozdulatlan víztükrön sugárzó napfény olyan messzire repíti a mindennapok gondjaitól, mintha azok sosem léteztek volna.

Ha kedvet kaptál egy hétvégi, mártélyi kiránduláshoz, mielőtt bepattannál a kocsidba, nézd meg Magyar Andor operatőr kollégánk kameráján keresztül, milyennek láttuk mi a varázslatos tiszai holtágat.

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb