Közélet

Operatív Törzs: Javulnak a járványügyi adatok


- Hirdetés -

Hétfőn 68 ezer Moderna-vakcina érkezett Magyarországra, ezeknek egy részét a második oltásra szánják, a másik részét a budapesti háziorvosok kapják, holnap pedig 248 ezer adag Pfizer-vakcina jön, és még a héten orosz és kínai oltóanyag is érkezik – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. 

“Javulnak a járványügyi adatok” – ismételte meg az országos tisztifőorvos azt, amit vasárnap Galgóczi Ágnes is mondott a közmédiának már. Több hét után először csökkent 200 alá a halottak száma, de még így is sok, 197, többségében idős, krónikus beteg halt meg az elmúlt 24 órában. A legfiatalabb áldozat egy 38 éves daganatos nő volt.


- Hirdetés -

AZ ELLENANYAG-VIZSGÁLAT CSAK KORLÁTOZOTTAN ALKALMAS

Müller Cecília elmondta, hogy a védőoltás beadását követő ellenanyag-vizsgálat a védettség detektálására csak korlátozottan alkalmas. Fontos, hogy időben mikor történik, de ez csak egy tájékozódásra ad lehetőséget, nem ad elégséges információt a szervezet védettségéről.

“A semlegesítő ellenanyagok vizsgálata lenne még informatívabb, ráadásul sejtes immunitást ebben az esetben nem mérünk. Nagyon sok olyan oltást követő állapot van, amikor az ellenanyag már nem mérhető a szervezetben. Mégis, amikor támad a kórokozó, akkor a sejtes immunitás emlékszik a kórokozóra, a beadott oltásra, és megindul az ellenanyag-termelés, így csak enyhe fertőződés alakul ki, vagy semmilyen” – emelte ki a tisztifőorvos, majd hozzátette, hogy a gyártók rögzítették a hatásosságot. Egy-egy paraméter vizsgálata nem teszi az információt teljessé – mondta, hozzátéve, lehet, hogy nem mérnek ellenanyagot, de a sejtes immunitás működik a háttérben, de ez nem mérhető könnyen, bonyolultabb kérdés. Ha pedig valakinél magas az ellenanyag, akkor se vegye könnyen a védelmi intézkedéseket – javasolta Müller Cecília.

AZ EGÉSZSÉGES GYEREKEK MENJENEK ISKOLÁBA, ÓVODÁBA

A tisztifőorvos szót ejtett arról is, hogy az iskolák fel voltak készítve arra, hogy újra fogadhassák az alsósokat a tantermekben hétfőn, ennek ellenére kérte a szülőket, hogy csak az egészséges gyermeket engedjék iskolába és óvodába. Kiemelte, hogy a pedagógusok oltása is rendben zajlott. Elmondta, hogy a kampányszerű oltás alatt 153 ezren kaptak vakcinát. “Etikai kötelezettségünk az oltás” – hangsúlyozta Müller Cecília, aki szerint azzal, ha valaki beoltatja magát, nemcsak magát, hanem a családját, a környezetét is megvédi, hozzátette, arról egyelőre nincs adat, hogy szükséges lesz-e esetleg harmadik, úgynevezett „emlékeztető” oltásra. Az országos tisztifőorvos nem tartja kizártnak, hogy kell majd ismételni az oltást, de most, mint mondta, nem ez a lényeg, hanem az, hogy minél hamarabb védettséget szerezzünk. 

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

A hétvégén 1911 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn. Kiss Róbert elmondta: közterületen 1872, tömegközlekedési eszközökön 32, üzletekben, bevásárlóközpontokban hét emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. A rendelkezések bevezetése óta maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 55 198-szor intézkedtek a rendőrök – tette hozzá. A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1039 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 315 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 724 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. A kijárási tilalom és a csoportosulás tilalmának szabályait megszegőkkel szemben a hétvégén 2974 rendőri intézkedésre volt szükség. A novembertől bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt eddig összesen 64 392 intézkedésre volt szükség.

Forrás: koronavirus.gov.hu, index.hu


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb