Smart Szeged

Exkluzív interjú Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel

Szegeden járt Dr. Palkovics László miniszter (Innovációs és Technológiai Minisztérium). Azonnal lecsaptunk a lehetőségre, hogy Szegedet és bennünket szegedieket leginkább érintő témákban feltegyük a kérdéseinket. Amit érdemes tudni: Dr. Palkovics László miniszter Zalaegerszegen született, a 2020-as Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 23. legbefolyásosabb személye. Széchenyi díjas magyar gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nemzetközi tapasztalatai is kimagaslóak, mivel a Canadian Research Council Gépjárműtechnológiai Központjának kutatója volt, ezen kívül vendégkutató volt Delftben, illetve Helsinkiben is.

A beszélgetésünket igyekeztem optimistán kezdeni, mert már mindenki a fokozatos nyitást várja, hogy újra beinduljon a gazdasági élet a világban, Európában, Magyarországon és azon belül Szegeden is. Ennek alapjai adottak, hiszen az Európai Unió 2021-2027 -es pénzügyi ciklusa elindult, és a helyreállítási alapból is tömérdek pénz (közel 6000 milliárd forint) érkezik hazánkba. Dr. Palkovics László miniszter kérdésünkre, többek között azt válaszolta, hogy azért is nagyon szerencsés a most következő időszak, mert igaz eddig is nagyon sok jó projekt volt Magyarországon, de mindig keresni kellett hozzá a forrásokat. Most az az időszak jön, amikor a források biztosítottak és nagyon sok projektelképzelés is van.

Szegeden is több kiemelt projekt terve elkészült, vagy már folyamatban van, de van olyan is amelyik most készül a tervezőasztalra. Két projekre szegediként mindenféleképpen rá kellett kérdeznünk miniszter úrnál: az egyik a Science Park, a másik pedig az úgynevezett szegedi harmadik híd projektje. A harmadik híd projekten az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) kollégái a NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt) szakembereivel dolgoznak. Azt már korábban megtudtuk, hogy Nemesi Pál kormánybiztos (Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna) kérésére 2×2 sávos hidat terveznek, és ütemezve hajtják végre ezt a szegediek által régóta várt projektet. Dr. Palkovics László miniszter az Science Park Szegeddel kapcsolatban elmondta: a szegedi Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztosaként itt volt, amikor a fejlesztési irányokat jelölték ki. Arról is nyilatkozott a Szeged365 olvasóinak, hogy a Science Park egyik kiemelt feladata, hogy az egyetemi, kutatói tudást összekapcsolja a való világgal.

Hatalmas potencia van ebben a fejlesztésben is Szeged város jövöjével kapcsolatosan, mivel az RRF (Helyreállítási alap) forrásokból 1500 milliárdot fordít a kormány az egyetemekre, és az egyetemek mellett kialakult tudományos innovációs parkok fejlesztésére.

Ha megnézzük a világban, akkor több kutatási és oktatási központot is láthatunk, ahol így indultak el a fejlődés útján. Dr. Palkovics László miniszter többek között a The Oxfrod Science Park -ot és a Cambridgees Science Park -ot is említette, ahol hasonló struktúrában indult el a modellváltás utáni tudományos központ munkája.

A miniszter kifejtette, hogy a modellváltás nem most kezdődött, hanem már 2014-ben, amikor meghatározták az alapstratégiát, amely alapján folyamatosan alakul át az oktatási rendszer Magyarországon abból a célból, hogy egyre jobban szerepeljen a versenyképesség tekintetében. Legutóbb az Állami Számvevőszék publikálásában jelent meg, hogy a magyar felsőoktatás versenyképessége jelentősen növekedett. Már 2016-ban leírták, hogy az egyetemek működése az állam részeként nem a legjobb megoldás, ezért modellváltás szükséges. “Eddig még soha nem látott lehetőség előtt állunk, amit ki kell használni a kutatás, az oktatás területén.” – árulta el a miniszter.

A Szegedi Tudományegyetem fejlesztéseiről itt írtunk legutóbb:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb