Blog

Geek Girl Blog: futurisztikus filmes kütyük, amik később valósággá váltak

A sci – fi filmeket elnézve sokszor lehidal az ember az írók fantáziáján, milyen távoli jövőképet és benne mennyi furcsa, irreálisnak tűnő eszközt vonultatnak fel, manapság azonban sok ilyen kütyü már nem csak néhány hollywoodi tollforgató képzeletének a szüleménye, hanem a kő kemény valóság. Az alábbiakban olyan kütyüket szedtünk össze nektek, amelyeket a filmklasszisokból már jól ismerhetünk, de lehet, álmunkban sem hittük volna, hogy egyszer valósággá is válhatnak.

CHARLES AUGUSTUS MAGNUSSEN OKOSSZEMÜVEGE A SHERLOCK HOLMES – BÓL

Sherlock Holmes detektívtörténeteinek rajongói bizonyára jól ismerik a zseniális magánnyomozó nagy ellenfelét, Charles Augustus Magnussent, aki hidegvérű és számító, és láthatólag sakkban tart magas rangú és befolyásos embereket, eleinte még Sherlockot is meglepve, honnan nyerve a rengeteg titkos információt mindehhez. A történet eredetijét Sir Arthur Conan Doyle A zsarolók királya című novellája képezi. A néző számára már az elejétől világos, hogy főgonoszunk szemüvege vetíti ki számára az információkat, amelyekkel még magát a nagy Sherlock Holmes-t is zavarba ejti.

Ezek az okoszemüvegek pedig napjainkban már egyáltalán nem csupán futurisztikus filmes elemek, több nagy cég is piacra dobta már hasonló termékét. A valóságban a szemüvegekbe épített modul kivetíti a fókuszban lévő képet, amit a felhasználó úgy érzékel, mintha az információk hologram formájában jelennének meg a szeme előtt, valahogy úgy, ahogy Magnussen látja a dolgokat okuláréján keresztül. Ezzel a technológiával kéz használata nélkül, biztonságosan megtekinthető szinte bármilyen adat egy csatlakoztatott mobileszközről, a kivetített nagy felbontású kép éles és világos, ráadásul csak a szemüveg viselője számára látszódnak az információk. A rendszer mindig a megfelelő időben jeleníti meg a szükséges információkat, méghozzá egyszerű formában, így ideális lehet olyan alkalmazásokhoz, mint a navigáció, megjeleníthetők vele a telefonhívások, és az olyan értesítések, amik naptárbejegyzésekre vagy beérkező üzenetekre hívják fel a figyelmet, de kezelhetők vele az olyan jegyzetalapú információk és feladatok is, mint egy bevásárlólista.

Fotó: Bosch

DELOREAN A VISSZA A JÖVŐBŐL ÉS KITT A KINGH RIDER – BŐL, AVAGY SZUPER JÁRGÁNYOK, AMIK MEGELŐZTÉK A KORUKAT

Valószínű senkinek nem kell bemutatni a két legikonikusabb filmes kocsi sztárt, a Vissza a jövőből DeLorean -jét, amely azóta is hatalmas legendaként él a rajongók tudatában, ahogy átrepíti hőseinket egy másik időbe, vagy a szuper mesterséges intelligenciára épülő beszélő, önvezető autót Kittet, a Kinght Rider felejthetetlen sportautóját. Ha a valóságban az időutazásnál még nem is járunk, de a sci -fik futurisztikus járgányai bizonyos szinten már testet öltöttek az önvezető autók képében.

Az önvezető autókat emberi beavatkozás nélkül, digitális technológiák segítségével vezérlik, és képes közlekedni a közúti forgalomban. Érzékeli a környezetének részleteit, navigálja önmagát, így várhatóan kevesebb helyre van szüksége, ezért hatékonyabban hasznosítja a rendelkezésére álló útfelületet, elkerüli a közlekedési dugókat és csökkenti a balesetek valószínűségét. Működéséhez számos érzékelő, mint a kamerák, a radar, lézerradar vagy a GPS nyújt segítséget. Kérdés azonban adott, vajon tényleg olyan megbízhatóak ezek a járművek, mint amilyennek a filmekből elképzeljük őket, tart – e ott ma már a tudomány, hogy a közlekedés képletéből kihagyjuk az emberi tényezőket.

Fotó: gyartastrend.hu

OKOS HÁZAK A FILMEKBEN ÉS A VALÓSÁGBAN

Ha emlékszel az Eureka című sorozatra, biztos te is eljátszottál már a gondolattal Sarah, a beszélő ház láttán azon, milyen is lehet egy mesterséges intelligenciával felszerelt otthonban élni, ahol a saját lakásod szolgálja ki az igényeidet. Fűt, hűt, felkapcsolja a lámpákat, nyitja és zárja az ajtókat, kávét főz és reggelit készít. Az okos technológiáknak köszönhetően ez már nem egy távoli jövőkép, hanem akár a mindennapjainkban is megvalósítható praktikus és kényelmi fejlesztés.

Az okos házak, vagy intelligens otthonok a nem túl távoli jövőben már olyan evidensek lesznek, mint mára az okostelefonok, hála a komputerizáció térhódításának. A központi vezérlő egység kommunikál a lakás különböző részein elhelyezett szenzorokkal, melyek információkkal látják el akár az időjárásról, a lakásban történő mozgásról, a páratartalomról, a keletkező füstről vagy akár egy esetleges külső behatolásról. Szükség esetén felkapcsolják a villanyt, le vagy felveszik a fényerőt, leengedik a redőnyt, széthúzzák a függönyt, kiszellőztetik a lakást, ki- és bekapcsolják a légkondicionálót vagy a fűtést, elindítják a zenét, vagy a kerti öntözőrendszert. A kényelmünket szolgáló alkalmazások kombinációinak száma gyakorlatilag végtelen, hogy mit hozunk ki belőle, annak csak a fantáziánk szabhat határt.

Fotó: ekoelit.hu

Látható, a technológia fejlődésével már nagyot fordult a világunk, és valószínű ez a jövőben csak fokozódni fog. Egy biztos, ha mostanában sci – fi filmet nézel, gondolj, arra, pár éven belül lehet, hogy a látott kütyük kilépnek a vászonról és valósággá válnak az életünkben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb