Kikapcs

Gyönyörű tűzfalfestmény díszíti egy Hajnóczy utcai társasház falát Róth Manó tiszteletére

A Duna régió nyolc országának kilenc városának jelenleg rejtett zsidó kulturális emlékeit tárja fel egy európai uniós projekt, és ennek része Szeged is. Ez a projekt adta az apropót arra, hogy a régi zsinagóga mellett a Hajnóczy utca 13. szám alatt található társasház tűzfalára egy megközelítőleg 150-200 négyzetméteres festményt készítettek a város egy kevéssé ismert, mégis jelentős művészének Róth Manónak az emlékére, írta a zsima.hu.

Kevesen tudják, de Róth Manó nevéhez fűződik a zsinagóga ablakainak megfestése, az ő emlékét őrizve április 6 -án kezdett neki a gyönyörű tűzfalfestménynek Marton Ákos és Vinkó Leó, a Hajnóczy utcai társasház falán.

A Rediscover program célja többirányú: ezzel az attrakcióval is növelni szeretnék a város idegenforgalmi vonzerejét, másfelől mind az itt élőkben, mind az idelátogatókban szeretnék tudatosítani, hogy Szeged komoly zsidó hagyományokkal rendelkezik. A helyi zsinagóga kivételével még a helyiek számára sem kellően ismertek a szegedi zsidó kulturális emlékek, az EU társfinanszírozásával futó Rediscover programmal éppen azt a célt tűzték ki, hogy ez változzon.

A Rediscover programban részt vesz Regensburg (Németország), Muraszombat (Szlovénia), Eszék (Horvátország), Szabadka (Szerbia), Temesvár, Galac (Románia), Orbászvár (Banja Luka, Bosznia-Hercegovina), Kotor (Montenegró) is.

Forrás: zsima.hu

Fotók: Nyitrai Szilárd

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Dan Helmer
'Fel a tetejéhez' gomb