GasztroSzegedi Arcok

Németi Norbert, Pizza Monkey: klassz dolog a terasznyitás, de a sörös-üdítős cégek többsége alig tud szállítani

„Klassz dolog a terasznyitás, de úgy néz ki, a sörös és üdítős beszállítóknak esélye sem volt ennyi idő alatt újraindítani a gyártást és a palackozást” – nyilatkozta a szegedi Pizza Monkey alapítója, Németi Norbert a tegnap esti vendéglátós körképünk folytatásában, aki szerint a komplett beszállítói és ellátói lánc áll jelenleg, amiből az egész országban (és így Szegeden is) elég komoly slamasztika lehet pár napon belül.

Amint elérjük a 3 és félmillió beoltottat, kinyithatnak a teraszok – jelentette be Orbán Viktor két hete, a limitként meghatározott szám pedig nagyon közel van, a ma reggeli adatok alapján már csak 182.948 magyarnak kell megkapnia az első körös vakcinát a re-boothoz. A hétfőn megkérdezett szegedi vendéglátósok természetesen örültek az újranyitásnak, általános problémaként a munkaerő-újratoborzás és a járványügyi szabályok betartatása került elő – ez utóbbiak esetén akár milliós bírságot is kaphat az adott hely tulajdonosa.

MOST AKKOR SÖR NÉLKÜL MARADUNK?

„2019-ben 6.2 millió hektoliter sört fogyasztott a magyar, ennek az arányos részét ennyi idő alatt sci fi lett volna legyártani” – magyarázta kedd délelőtti villáminterjúnkban Norbi, akinek a beszállítók azt ígérték, hogy lesz csapolt sör, de a mennyiségről és a dátumokról még semmi biztosat nem tudtak mondani. Mint a Monkey alapítója mondta, akkora az őrület a szegmensben, hogy csütörtökig semmilyen konkrétummal nem tudnak szolgálni a sörös partnereik.

Hasonló a helyzet az üdítős multikkal, akik már most jelezték, hogy kevés volt az idő a gyártás újraindítására, üveges üdítőt nagyjából biztos, hogy nem tudnak szállítani. „Sajnos a fémdobozos üdítőkért nem a járványt vagy a döntéshozókat fogják szidni a vendégek, hanem bennünket, szegedi étterem és pub-tulajokat, mi vagyunk annak a bizonyosnak a rossz végén” – nevetett keserédesen az ismert bisztrótulaj.

A helyzet tehát nem egyszerű, könnyen lehet, hogy az első pár hétben szűkebb szortimenttel lesznek kénytelenek dolgozni a szegedi vendéglátóhelyek. Norbi szerint a mostani, csakis teraszokra fókuszáló nyitás időjárási szempontból is izgalmas lehet: ha jön az eső, nincs hová „bemenekíteni” a vendégeket, egy „kikértem a vacsorámat de mégsem ehetem meg helyben” szituáció elég kellemetlen lesz majd mindkét fél számára.

Egy valami biztos:

… 182.948 szuri múlva már valamelyik szegedi teraszon szürcsölhgethetjük a kedvenc sörünket (illetve azt, amelyik lesz csapon).

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb