Szegedi Arcok

Nagy a sürgés – forgás a vendéglátóhelyek háza táján, avagy így készülnek a szegedi vendéglátósok a terasznyitásra

Az oltások előrehaladtával egyre több fronton indulhat újra az életünk Szegeden, ma ugye elstartoltak az óvodák és az iskolák, és a kormány ígérete szerint hamarosan, 3,5 millió beoltottnál a vendéglátóhelyek teraszai is újra kinyithatják kapuikat. A ma reggeli koronavírus adatok szerint a bűvös szám eléréséhez még 233. 575 oltás hiányzik, ami előreláthatólag a hét közepére meg is lesz, így végre újraindulhat az élet abban a szektorban, ami az elmúlt hónapokban talán a legjobban megszenvedte a járvány megelőzésére hozott intézkedéseket. A teraszok újranyitásáról és az ezzel járó előkészületekről kedvenc szegedi vendéglátóhelyeink tulajdonosaival beszélgettünk: Rádai Edinával, a REÖK és DELIMO Cukrászdák, továbbá a Trója Ételbár és a Rozmaring Étterem ügyvezetőjével, Gyuris Lászlóval, az A Capella Cukrászda tulajdonosával, Czeizel Ádámmal, a Bohém Tanya és Farhad Honarkhah -val az Átrium Cafe üzemeltetőjével.

Abban mindenki egyetértett, hogy a sok viszontagságos hónap után, ami nem volt túl kegyes a vendéglátóipar szereplőihez, valamennyi tulajdonos üdvözíti a nyitás lehetőségét, és nagy gőzzel készülnek is a várva várt pillanatra, amikor teraszaik újra megtelhetnek élettel, nevető, felszabadult vendégekkel. A nagy újranyitás közelsége mindenkinek reményt ad, nemcsak a szakmabelieknek, hanem a szegedieknek is, akik csak arra várnak, hogy végre egy kellemes teraszon ücsörögve szürcsölhessék el a nap végén a kedvenc sörüket, kávézzanak egy jó beszélgetés mellett, vagy egy habos – krémes süteménnyel essenek édes bűnbeesésbe.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

RÁDAI EDINA, REÖK-DELIMO-TRÓJA-ROZMARING

„Örülünk a nyitásnak, de úgy érezzük, a hangos ünneplés helyett most az első a vendégeink és kollégáink biztonsága” – nyilatkozta Rádai Edina, a REÖK és DELIMO Cukrászdák, továbbá a Trója Ételbár és a Rozmaring Étterem ügyvezetője. Mint mondta, tisztában vannak vele, hogy a járványhelyzet még nem ért véget, éppen ezért meghagyják a bezárás hónapjai alatt népszerűvé vált kiszállításos értékesítési formát is. „A megfelelő szabályok betartásával kinyitjuk a teraszunkat, azonban azokat sem hagyjuk cserben, akik óvatosabbak és otthon maradnának” -magyarázta. A Kölcsey utcai teraszaikat már pénteken alaposan lemosták, jelenleg az asztalok-székek fertőtlenítése és a kollégák felkészítése zajlik. Az öt szegedi vendéglátóhely közös menedzsmentje a hétvégét a jogszabályok átbogarászásával töltötte, hogy egy esetleges, hét közepi nyitásnál maximális biztonság mellett fogadhassák a szegedieket. „Hangos üdvrivalgás helyett úgy döntöttünk, inkább köszönetet mondunk a rengeteg vendégünknek, amiért vigyáztak magukra és kitartottak mellettünk” – fejtette ki az ügyvezető, aki egy valaminek őszintén örül: a terasznyitással a kollégáik is biztosabb egzisztenciához tudnak jutni.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

GYURIS LÁSZLÓ, A CAPELLA CUKRÁSZDA

“Ez egy óriási lehetőség arra, hogy visszavegyük a normális életünket” – fogalmazott Gyuris László, majd elmondta, minden megtesznek azért, hogy a jogszabályoknak és a vendégek igényeinek megfelelően készítsék elő a nyitásra a helyet. Először is gondoskodniuk kell arról, hogy ne legyen zsúfolt a terasz, így ritkábban helyezkednek majd el az asztalok, a munkatársak természetesen maszkot viselnek, és rendszeresen fertőtlenítenek. Ügyelnek arra, hogy a korábban megszokottól eltérően egy-egy asztalnál kevesebben foglaljanak helyet. “Bennem eddig se volt félsz, bár nagyon óvatos voltam. Én be vagyok oltva, de ez nem azt jelenti, hogy akkor most mindent lehet, hiszen tudjuk, hogy a vírus még akár hosszú évekig itt lehet közöttünk. Megnyugvást jelentene, ha gyakorlatilag mindenki beoltatná magát, és az oltakozási kedv még jobban megnőne” – árulta el az ügyvezető, aki abba is beavatott minket, hogy a dolgozók egy része már be van oltva, van, aki az elsőt, van, aki a második oltását is megkapta már. A tulajdonos ezt azért tartja fontosnak, mert véleménye szerint akkor vehetjük vissza a normális életünket, ha mindenki megkapja az oltását. “Társas lények vagyunk, és elengedhetetlen, hogy ezt az életet újra el tudjuk indítani, amelyben olyan boldogan benne voltunk”.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

CZEIZEL ÁDÁM, BOHÉM TANYA

Czeizel Ádám is arról számolt be, gőzerővel zajlanak a nyitási előkészületek a Bohém Tanyán. Igaz, elég nagy területet kell rövid időn belül rendbe szedniük, de úgy látja, egy remélhetőleg hétvégi nyitásra mindennel időben kész lesznek: most pakolnak, takarítanak, fúrnak, faragnak, betonoznak, egyszóval gőzerővel megy a munka. “Nagyon sok a teendő, de örömömre újra összeállt a csapat, a nehézségek ellenére szerencsére a legtöbb embert meg tudtuk tartani, és most közösen dolgozunk, hogy az újranyitásra mindennel készen álljunk” – avatott be minket a részletekbe Czeizel Ádám, aki azt is elárulta, hogy természetesen megteszik a szükséges óvintézkedéseket mind az alkalmazottak, mind a vendégek védelmében. “Fiatal és erős a csapat, ezért bízom benne, hogy nem kapja el senki a vírust és remélem, hogy hamarosan sorra kerülünk az oltásban, hogy megvédjük magunkat és a vendégeinket is” – mondta el a tulajdonos.

FARHAD HONARKHAH, ÁTRIUM CAFE

Farhad elárulta számunkra, ők is nagyon nagy örömmel várják a közelgő újranyitást, ezért takarítással és a teraszhely rendbetételével láttak neki a nyitás előtti munkálatoknak. “Egyedül az a probléma, hogy túl kevés az idő a felkészülésre, sokkal jobb lett volna, ha az újranyitás dátumát már 2-3 héttel korábban bejelentik, hogy legyen idő felkészülnünk. Nehéz pótolni a hiányzó dolgokat, fel kell tölteni a készleteket, a hiányzó alkalmazottakat vissza kell hívni, megszervezni, hogy munkába álljanak, mindezt nagyon kevés idő alatt” – árulta el Farhad, ahogy azt is, a munkatársak egy része már megkapta az oltását, és minden óvintézkedést betartanak az alkalmazottak és a vendégek biztonságáért, úgy mint a megfelelő távolságtartás figyelembe vétele, az asztalok szellős elhelyezése, a maszk viselése. Sok munka vár még az Átrium Cafe csapatára a héten, de a tulajdonos úgy látja, mindennel kész lesznek egy esetleges hétvégi nyitásra.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb