Közélet

Gulyás: szombaton nyithatnak a teraszok, 11 órára módosul a kijárási tilalom

Papírforma szerint hamarosan, 10:30 – tól érkezik a Kormányinfó, amit élőben tudósítunk a Szeged365.hu-n: a járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb tudnivalókról, az újranyitás lépéseiről, az oltások haladásáról, a vakcinák elérhetőségéről ezúttal is Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ad tájékoztatást.

10:48 KEZDETÉT VETTE A KORMÁNYINFÓ

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter megkezdte a Kormányinfót.

10:50 GULYÁS: MÁR A PÉNTEKI NAPON ELÉRJÜK A 3,5 MILLIÓ BEOLTOTTAT

Ez azt jelenti, hogy szombaton nyithatnak a teraszok és a kijárási tilalom 11 órára módosul.

10:52 EGYMILLIÓ KÍNAI VAKCINA ÉRKEZIK

A következő egy hétben egymillió kínai vakcina érkezik, áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint a szerződés szerint, az orosz oltóanyag szállításai is folyamatosak.

10:54 AZ ISKOLÁSOK TÖBBSÉGE VISSZATÉRT AZ ISKOLAPADBA

Gulyás Gergely szerint helyes döntés volt, hogy hétfőn kinyitották az óvodákat és az iskolák alsó tagozatait. Az óvodások 60, az iskolások 75 százaléka visszatért a tantermekbe, az arány folyamatosan növekszik.

10:56 MÁR 4 ÉS FÉLMILLIÓ EMBER REGISZTRÁLT AZ OLTÁSRA – JÖN AZ ONLINE OLTÁSI JELENTKEZÉSI RENDSZER

Négy egyetemi klinikán fogják bevezetni az sms-ben meghirdetett online oltási jelentkezési rendszert. Eddig 4.4 millió ember regisztrált már és rajtuk kívül – soron kívül – mintegy 260 ezer egészségügyi dolgozót is beoltottak már. Ugyancsak a jövő héten egymillió kínai vakcina érkezhet Magyarországra, így áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint azt korábban ígérték. Emellett érkezik 200 ezer darab orosz vakcina és Pfizer is. 

10:58 A VESZÉLYHELYZET MEGHOSSZABBÍTÁSÁT SZERETNÉ A KORMÁNY

A veszélyhelyzet fenntartásának meghosszabbítását kérte a kormány, a tervezet szerint a rendelet hatálya automatikusan megszűnik 15 nappal azután, hogy a parlament az őszi ülésszakán, tehát szeptemberben, ezt elfogadja. 

11:00 A JÖVŐ HÉTEN ELÉRJÜK A NÉGYMILLIÓ BEOLTOTTAT

A jövő héten várhatóan elérjük a négymillió beoltottat, a nyitás következő lépéseiről Orbán Viktor fog tájékoztatást adni.

11:03 A HATÁROKAT ÓVATOSAN LEHET CSAK MEGNYITNI

Gulyás Gergely elmondta, arra törekszenek, hogy a magyar állampolgárok akár rokonlátogatás céljából utazhassanak a határokon túlra. Elmondta, itthon hiába magas a beoltottak aránya, ha a környező országokban nem állnak ilyen jól. Ezért, amíg hazánkban nem értük el a nyájimmunitást, óvatosnak kell lenni a határnyitással.

11:05 JELENLEG NINCS VAKCINAFELESLEG

Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy egyelőre nincs vakcinafelesleg. A legfontosabb az oltások beadása. Nem tudható biztosan, hogy meddig nyújtanak védelmet a vakcinák, a gyártók hat hónapról beszélnek, de akár tovább is védelmet biztosíthat.

11:10 NYÁRON SEM ÁRT AZ ÓVATOSSÁG

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, a nyári időszakban is indokolt az óvatosság. Véleménye szerint, aki beoltott az belföldre és külföldre is utazhat.

11:15 AKÁR A NYÁRON IS MEGSZŰNHET A VESZÉLYHELYZET

Gulyás Gergely elmondta, ha a vírus adatai alapján indokolt, akár már a nyáron megszűnhet a veszélyhelyzet.

11:18 NEM A TESZTEK SZÁMÁT KELL NÖVELNI, HANEM AZ OLTÁSOKÉT

A miniszter közölte Magyarországon jól halad a tömeges oltás, így nem a tesztelések számát kell növelni, hanem a további oltottságot kell erősíteni.

11:21 A LÉLEGEZTETŐGÉPEK JÓL MŰKÖDNEK

Az egészségügy kérdéseit ne keverjük össze az ideológiával, mondta el Gulyás. 10 ezer lélegeztetőgép van most, és ebből 3 ezer áll rendelkezésre. A miniszter szerint valótlan az az állítás, miszerint a Pécsi Tudományegyetemen leállt a daganatos betegek ellátása.

11:30 JÚNIUS 19 MUNKASZÜNETI NAP LESZ – ERRŐL DÖNTHET A KORMÁNY

1990 június 19-e, a nap amikor az utolsó szovjet katona is elhagyta az országot, egy kiemelkedő dátum számunkra, de nincs döntés arról, hogy ezt munkaszüneti nappá nyilvánítaná a kormány – válaszolta Gulyás kérdésre.

11:36 AZ NNK MINDEN ESETBEN ALAPOSAN MEGVIZSGÁLJA A BEÉRKEZETT VAKCINÁKAT

Gulyás Gergely elmondta, az NNK minden esetben alaposan megvizsgálja a hazánkba érkezett vakcinákat, és csak a hatósági engedély után kezdenek el vele oltani.

11:38 A TERASZOKON NEM KELL MASZKOT VISELNI, A BEOLTOTTAK EGY SZÁZALÉKA KAPJA EL A VÍRUST

A miniszter elmondta, a vendéglátóhelyek teraszain nem indokolt a maszk viselése, továbbá közölte, hogy akik beoltottak azoknak az egy százaléka kapja el a vírust.

11:40 A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYRÓL ORBÁN VIKTOR FOG BESZÉLNI

Ahogy Gulyás elmondta, Orbán Viktor ismerteti majd a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos döntéseket. 

11:42 MINIMÁLBÉREMELÉSRE VAN SZÜKSÉG, NEM ADÓMENTESSÉGRE

A miniszter úgy gondolja, hogy a minimálbért emelni kell, nem adómentessé tenni.

11:44 JELENLEG EGY GYERMEK VAN LÉLEGEZTETŐGÉPEN

A miniszter elárulta, jelenleg egyetlen 18 év alatti gyermek van lélegeztetőgépen.

11:45 GULYÁS: A SINOPHARM VAKCINA NAGYOBB VÉDETTSÉGET BIZTOSÍT, MINT A PFIZER

Gulyás Gergely véleménye szerint a Sinopharm vakcina nagyobb védettséget ad, mint a Pfizer, de a legjobb szerinte a Szputnyik.

11:46 HETEKEN BELÜL OLTANAK A BÖRTÖNÖKBEN IS

A miniszter közölte, heteken belül a börtönökben is kezdetét veszi az oltás.

11:48 A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY AZ ELSŐ OLTÁST KÖVETŐEN 6 – 10 NAPPAL ÉRKEZIK

Gulyás közölte, az első oltás után 6-10 nappal kapják meg az érintettek a védettségi igazolványt.

11:54 CSAK AZOKON KÉRHETŐ SZÁMON A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY, AKIK EGYÁLTALÁN MEGKAPHATJÁK AZT

A védettség csak azon kérhető számon, akinek erre lehetősége van, így csak 18 év felett értékelhető – mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

11:55 VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra befejezte a mai Kormányinfót.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb