Szegedi Arcok

“Arra ébredtünk, hogy valami ropog” – exkluzív interjú a kisteleki anyával, akinek hős fia kimentette égő házukból testvéreit

Furcsa dolog ez az élet, hogyan változhatnak meg a dolgok egy szemvillanás alatt egyik pillanatról a másikra, és az ember nem is tehet mást, mint felszegi a fejét, és szembenéz az akadályokkal, küzd azért, hogy visszakapjon mindent, amit a sors kegyetlenül hirtelen elvett tőle. A Csanki család élete szerda kora reggel változott meg végérvényesen, amikor kisteleki családi házuk egy része a tűz martalékává lett. A hétgyermekes család annak köszönheti, hogy épségben megúszták a pusztító tüzet, hogy a legidősebb gyermek, a 19 éves Máté időben felébredt, és kimenekítette a testvéreit a lángoló házból. Annak a szörnyű napnak az eseményeit az anya, Csankiné Pigniczki Erzsébet idézte fel számunkra.

MÁTÉ SZOBÁJA VOLT LEGKÖZELEBB A TŰZHÖZ, EZÉRT ÉBREDT FEL Ő A LEGHAMARABB ARRA, HOGY BAJ VAN

“Szerda reggel 6 óra volt. Én a konyhában kávéztam, amikor elment az áram, ezért elindultam megnézni az órát, vajon, miért nincsen. Akkor láttam meg, hogy a 19 éves nagy fiam, Máté rohan lefelé, miközben azt kiabálja, hogy anya tűz van fent az emeleten! Ő addigra már lehozta a kisöccsét és riasztotta az ikertestvérét az alsó szinten, aki azonnal megindult a többi testvérükkel kifelé a házból” – idézte fel a szörnyű reggel eseményeit az anya, Csankiné Pigniczki Erzsébet, majd azt is elmondta, Máté szobája esett legközelebb a tűz keletkezési helyéhez, ezért észlelhette a fiú a leggyorsabban, hogy baj van.

Fotó: Csankiné Pigniczki Erzsébet

MÁTÉNAK KÖSZÖNHETŐ, HOGY SENKI SEM SÉRÜLT MEG

“Máté nagy fiam ébredt fel arra, hogy valami ropog, és szúrós szag terjeng a levegőben. Isteni szerencsénk, hogy a gyerek korábban elvégzett egy négy hónapos tűzoltó tanfolyamot, így tudta, mit kell ebben a helyzetben cselekedni, jobban képben volt, mint én. Felrohantam az emeletre, akkor már ki volt nyitva az erkélyajtó, felhúztam a másik szobában a redőnyt, de már olyan korom sötétség volt és olyan hatalmas füst, hogy semmit sem láttam. Hallottam, ahogy Máté fiam üvölt az alsó szintről, hogy jöjjek le azonnal, közben a gyerekek már hívták a tűzoltókat” – folytatta a történetet Erzsébet, majd elmondta, Máténak köszönhetően senki sem sérült meg.

Fotó: Csankiné Pigniczki Erzsébet

MINDÖSSZE 4 PERC ALATT A HELYSZÍNRE ÉRKEZTEK A TŰZOLTÓK

A riasztást követően a szegedi tűzoltók hihetetlenül gyors időt futottak, négy perc alatt már az égő háznál is voltak. Őket követték a kisteleki, balástyai és önkéntes egységek érkezése. A lánglovagoknak reggel fél 9 és 9 között sikerült megfékezniük a lángokat. A ház felső szintje teljesen kiégett. A család minden bútora, ágyak, szekrények, bennük a gyerekek és az anya ruháival is mind megsemmisültek.

BÚTOROKRA LENNE A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG

Erzsébet beszámolt róla, hogy a tűzesetet követően szinte azonnal elképesztően sokan siettek a segítségükre, így már rengeteg ruhát és cipőt is kaptak, viszont a bútoroknak még híján vannak. Az anya azt is elárulta, a probléma csak az, hogy jelenleg még nem is tudnák hol elhelyezni a bútor felajánlásokat, hiszen nincs elég helyük, amíg a ház felújítása zajlik. “A felújítás költségeit sajnos nem biztos, hogy a tartalékainkból teljesen tudjuk finanszírozni. Több hónapot fog igénybe venni a felújítás. Ráadásul a megrongálódott padlófűtés miatt fentről az alsó szintre szivárog a víz, attól félek, hogy a mennyezet egyszer csak leszakad. Most ülünk és várunk, mert amíg a biztosító nem mondja rá az áment, addig nem szabad semmihez sem hozzányúlnunk” – árulta el Erzsébet.

A tűz okát a tűzoltók egyértelműen nem tudták megállapítani, azt közölték a családdal, hogy ismeretlen, a villanyszerelő viszont elektromos hibára gyanakszik.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: reiniging
'Fel a tetejéhez' gomb