Mindenmás

Napi pakk: napsütés, teraszok és tankok

Pénteken kijött a hivatalos közlöny, tehát mától kinyithatnak a teraszok, így kávézhatunk, vagy sörözhetünk egy jót Szegeden. Ehhez még az időjárás is kedvez, hiszen napos, kissé gomolyfelhős időre számíthatunk Szegeden. Ami még fontos, hogy ne ijedj meg, ha véletlenül összefutsz egy tankkal, mivel katonai nehézgépszállító járművek haladnak át Szegeden. Mindezek mellett pedig ma van Szent György napja is és ezen a napon ünnepli 79. szülinapját Barbra Streisand énekesnő is. Kortyolj bele a kávédba, meghoztuk a napi pakkot!

ŐKET KÖSZÖNTSD NÉVNAPJUKON

György, Baján, Bajcsa, Bajka, Bebóra, Becse, Boján, Bojána, Bojta, Bojtorján, Bonifác, Bónis, Csobád, Debóra, Edbert, Egbert, Egberta, Egmont, Egon, Fidél, Fidélia, Gaszton, Gyöngyvirág, Györe, Györgyi, Györgyike, Györk, Györke, Honóriusz, Hunor, Hümér, Kardos, Kászon, Melióra, Melissza, Melitta, Nefelejcs, Sába, Sebő, Simon, Sion, Vajta, Vata

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Szent György ünnepe. A katonák és földművelők védőszentje kis-ázsiai keresztény katona és vértanú volt. A néphit Szent György napjától számította a jó időt, a valódi tavasz kezdetét.
  • 521 éve úgy tartották, hogy ma van a tavaszi gonoszjáró nap, vagyis ekkor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak. Tüskés ágakat, nyírfaágakat tűztek a kerítésbe, ajtóra, hogy a gonoszt távol tartsák. Aki ilyenkor a keresztútra ment, megláthatta a boszorkányokat. E nap hajnalán mentek a néphit szerint harmatot szedni. Lepedővel szedték fel a mezőről a harmatot, majd kifacsarták a lepedőt, s az így nyert nedvet megitatták a tehenekkel. 
Fotó: kanizsaujsag.hu
  • 373 éve meghalt Frölich Dávid matematikus és csillagász, az első magyar földrajzkönyv írója. Lőcsén halt meg. Kísérletei során – Torricellinél korábban – vette észre, hogy a légnyomás a földrajzi magassággal együtt változik.
  • 167 éve ezen a napon I. Ferenc József osztrák császár feleségül vette Erzsébet hercegnőt. A Wittelsbach-családból származó Erzsébet hercegnő Miksa bajor herceg második leánya volt. A házasságkötést nemcsak az udvar, hanem Bécs lakossága is ünnepelte, amely már a németek népszerű Sissi hercegnőjét Bécsbe érkezésekor körülrajongta, majd a Praterben rendezett népünnepélyen is kivette a részét. Az emberek emlékezetében sokáig “álomesküvőként” élt a 23 éves osztrák császár és a 16 éves bajor hercegnő menyegzője.
  • 104 éve halt meg Tömörkény István író.
  • 97 éve látta meg a napvilágot Lelkes Ágnes színésznő. Ismertebb alakításai: Hegedűs a háztetőn (Madách színház); Lugosi – A vámpír árnyéka (Madách színház). Filmjei: Abigél; A revizor; Egri csillagok; Házasságból elégséges.
  • 79 éve megszületett Barbra Streisand énekesnő, színésznő. 1942.04.24-én Brooklynban született. Ismertebb filmjei: Tükröm, tükröm; Csillag születik; Hello, Dolly! – Oscar-díj jelölés; Funny Girl; Funny Lady.
Fotó: bulvarmagazin.hu
  • 58 éve megszületett Détári Lajos labdarúgó, hatvanegyszeres válogatott és ötszörös világválogatott. Budapesten született. Pályafutását 1972-ben a Budapesti Honvédnél kezdte. Játékosként megfordult négy országban és profi sportpályafutásának jelentősebb állomáshelye a Frankfurt és az Olimbiakósz volt. Edzőként legjelentősebb sikerét Szombathelyen érte el, ahol feljutott a Haladással az élvonalba. 
  • 42 éve ezen a napon van a Kísérleti Állatok Világnapja. A laboratóriumi állatok védelmének világnapját a brit Nemzeti Élveboncolás Elleni Társaság (NAVS) 1979-es kezdeményezésére tartják meg.
Fotó: femina.hu
  • 39 éve megszületett Kelly Clarkson kétszeres Grammy-díjas, amerikai énekesnő, dalszerző. Többszörös arany-, illetve platina lemezes. 2002-ben robbant be a köztudatba, miután megnyerte az American Idol első szériáját. Karrierje eddigi mérlege; 5 stúdióalbum, 22 kislemez, 4 önálló világkörüli turné, és több tíz millió eladott album világszerte. 
  • 14 éve meghalt Madaras József Kossuth-díjas színész, filmrendező (Csillagosok, katonák; Szerelmem, Elektra).

NAPOS IDŐRE VAN KILÁTÁS SZEGEDEN

Szombaton napos-gomolyfelhős időre számíthatunk Szegeden és számottevő csapadék sem valószínű, úgy hogy nyugodtan tedd el az esernyőt és indulhat a teraszozás, ha már nyitunk.

JÖNNEK A TANKOK

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandára tájékoztatása szerint április 24-én és 25-én (szombaton, illetve vasárnap) 07:00 és 20:00 óra között nehézgépszállító szerelvényekkel átcsoportosításokat hajtanak végre.

NYITOTTUNK, IRÁNY A TERASZ!

Pintér Sándor belügyminiszter egyedi miniszteri határozatot tett közzé péntek délután a Magyar Közlönyben, amely kihirdeti, hogy április 24-én, szombattól hatályba lépnek az újranyitásról szóló rendelkezések. Vagyis, nyithatnak a teraszok és 11 órára módosították a kijárási tilalom kezdetét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb