Mindenmás

Napi pakk: napsütéses, Musical Villamosos, Bödön Piacos vasárnapunk lesz Szegeden

Startol a hét utolsó napja és egy csomó izgi program lesz ma! Újra csilingel a Musical Villamos, ezúttal Ágoston Katalinnal és Károlyi Krisztiánnal, de igazi anyák napi hangulatban akár Bödön Piacozni is lehet Szegeden, mindezt persze gyönyörű napsütésben! Készítsd be a reggeli kávéd, meghoztuk a napi pakkot!

MAI NÉVNAPOSOK

Őket köszöntsd névnapjukon: Márk, Aisa, Ajnácska, Ajsa, Ángyán, Ányos, Ervin, Ervina, Ervínia, Everard, Hajnácska, Izmael, Kalliszta, Kasszandra, Márkus, Niké

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 944 éve meghalt I. Géza magyar király. Vácott székesegyházat építtetett és megalapította a garamszentbenedeki bencés monostort. 1040. körül született Lengyelországban I. Béla magyar király és Richeza lengyel hercegnő gyermekeként. A “Magnus” (Nagy) nevet kapta keresztelésekor. Apja tragikus halála után, 1063. őszén Lengyelországba menekült, majd II. Boleszlav lengyel fejedelem serege élén vonult be Magyarországra.
  • 302 éve megjelent Daniel Defoe angol író, Robinson Crusoe élete és különös, meglepő kalandjai című regénye.

  • 196 éve meghalt Benkő Sámuel orvos, az első magyar tudományos kórboncnok. Jelentős szerepe volt még az orvosi helyrajzírás és az orvosmeteorológiai megfigyelések meghonosításában, illetve a kórbonctani kutatások és rendszeres járványügyi vizsgálatok elindításában is.
  • 106 éve megszületett Szabó Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész.
  • 97 éve látta meg a napvilágot Szenes Iván dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző. Szenes Iván minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt. Legismertebb slágerei: Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Próbálj meg lazítani, Minden asszony életében, Nemcsak a húsz éveseké a világ, Isten véled édes Piroskám, Úgy szeretném meghálálni, Kislány a zongoránál, Minek él az olyan, Tölcsért csinálok a kezemből, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Hosszú az a nap.

  • 81 éve megszületett Al Pacino amerikai színész, producer, rendező. Dél-Bronx-ban született. Eredeti nevén: Alfredo James Pacino Oscar-díjas színész. Ismertebb filmjei: Ismerős játékok, A bennfentes, Fedőneve: Donnie Brasco, Az ördög ügyvédje, Richárd nyomában – színész, producer, Egy asszony illata, Glengarry Glen Ross, Dick Tracy, A sebhelyesarcú, Madárijesztő, A Keresztapa.

  • 73 éve megszületett Detre Annamária színésznő. Ismertebb filmjei: Egy csók és más semmi; Palacsintás király; Képzelt beteg; A beszélő köntös; Vizipók-Csodapók-szinkron; Dr. Bubó-szinkron.
  • 57 éve ezen a napon látta meg a napvilágot Hank Azaria amerikai színész. Legismertebb filmejei: Anasztázia, Derült égből Polly, Jóbarátok, Godzilla, Amerika kedvencei, Simpson család.
  • 52 éves lett Renée Zellweger Oscar-díjas amerikai színésznő. Ismerős lehet a Bridget Jones naplójából, a texasi láncfűrészes gyilkos visszatérből, a Pokolba a szerelemmel című filmből és játszott a Hideghegyben is.

  • 40 éve megszületett Felipe Massa brazil autóversenyző. 2002-ben debütált a Formula–1-ben a Sauber csapat színeiben. 2003-ban egy évig a Ferrari tesztpilótája volt, ezután két évre visszatért a Sauberhez versenyzőként, majd a Williams csapathoz szerződött.
  • 33 éve meghalt Erdődy Kálmán színész, táncos, rendező, a kabaréműfaj egyik kiemelkedő alakja. Budapesten, az Országos Színészegyesület színiiskolájában tanult, 1928-ban a budapesti Városi Színháznál kezdett dolgozni. 1929-ben Földes Dezső társulatának táncrendezője-szólótáncosa volt, 1938-ban Jakabffy Dezső társulatával járta a Felvidék városait. 1945-től különböző pesti és vidéki színházak tagja volt. 
  • 12 éve ezen a napon tartjuk a malária ellenes küzdelem világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet jelölte ki a napot, 2009-ben tartották meg először. Becslések szerint évente egymilliónál több ember, naponta háromezer kisgyermek hal meg ebben a betegségben, a megbetegedések száma pedig évi 350 és 500 millió között ingadozik.

MARAD A JÓ IDŐ SZEGEDEN

Vasárnap is folytatódik a változóan felhős-napos idő Szegeden, viszont a szél északnyugatira fordul, és többfelé megélénkülhet. Hajnalban már nem kell fagyra számítani, jellemzően 3 és 5 fok között alakul a hőmérséklet, napközben pedig 20-21 foknak nézünk elébe.

NOSZTALGIA VILLAMOS DOBJA FEL A NAPOT

Délután 14:00-kor újra útnak indul a sárga nosztalgia villamos, immáron ötödik alkalommal, amelynek vendége a Szegedi Nemzeti Színház két művésze Ágoston Katalin és Károlyi Krisztián lesz. Az 50 perces online musical műsort az egész országból, de akár külföldről is ingyenesen nézhetik a musicaleket kedvelők.

ANYÁK NAPJA ÉS BÖDÖN PIAC? NANÁÁÁ!

Ismét kitárja kapuit a Bödön Piac, a Szeged Plaza előtti térköves részen, ezúttal igazi anyák napi hangulatot ígérve. A szervezők a Bödön Piac Facebook oldalán azt is elárulták, hogy lesz minden, ahogyan már megszokhattuk: válogatott, helyi termékekkel várnak mindenkit és a környék leghitelesebb termelőitől, legmenőbb kézműveseitől vásárolhatunk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb