Közélet

Operatív Törzs: minden oltóanyagra addig lehet időpontot foglalni, ameddig vakcina van, az oltóbuszokon az egyadagos Janssen-vakcinát fogják használni

Minden oltóanyagra addig lehet időpontot foglalni, ameddig vakcina van – mondta el Müller Cecília a pénteki sajtótájékoztatón, de hozzátette, hogy folyamatosan érkeznek a vakcinák. Pénteken például 324 ezer adag AstraZeneca-vakcina érkezett, ebből már foglalható is időpont a következő hétre első adagos oltásra, jegyezte meg az országos tiszti főorvos.

Megfelelőnek találták a Janssen-vakcinát is, ezért ezt is használni fogják. Mivel egy adagos oltóanyagról van szó, nem kell ismétlőoltás, ezért ezt a típusú vakcinát, amelyből eddig összesen 52 ezer adag érkezett, az oltóbuszokra szánják. Az AstraZeneca beoltása kicsit módosul, mert sokan fordultak olyan kéréssel az NNK-hoz, hogy a második adagra túl sokat kell várni. Mivel az alkalmazási előírás szerint az első és a második adag között most 4 – 12 hetet kell várni, ezért lehet módosítani a Magyarországon érvényben lévő 12 hetet.

LEHET ELŐBB IS KÉRNI A MÁSODIK KÖRÖS OLTÁST

Az oltóorvosnak vagy az oltópontnak kell jelezni, ha valaki előbb szeretné kérni a második körös oltást, de a második oltás beadása nem mehet egyénileg. Ehhez össze kell gyűjteni legalább tíz személyt, annak érdekében, hogy az egy ampullában található minden adagot el tudjanak oltani, ne vesszen kárba. A koronavírus-fertőzésen átesettek esetében eddig 3 – 6 hónap volt a várakozási idő, de mivel ilyen előfordul, hogy nem termelődik elegendő ellenanyag, ezért ez az időpont is előbbre hozható, de ebben az esetben is a kezelőorvossal kell egyeztetni.

TERHELÉSES TÁMADÁS ÉRTE A REGISZTRÁCIÓS OLDALT

Az operatív törzs szerint pénteken terheléses támadás érte a védőoltás-regisztrációs oldalt, az EESZT honlapját, és a támadás a receptfelírási rendszert is érintette. A helyreállítás jelenleg is zajlik, a tájékoztatás szerint „a támadást felelőtlen emberek követték el” és hasonló akcióra más országban is volt példa.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: my response
'Fel a tetejéhez' gomb