Sport

Douchev-Janics Natasa is vízre szállt ma Szegeden

Ma megindult a szegedi tájékoztató kajak-kenu verseny a Maty-éren, és volt mit látni: a másfél hónap múlva 39 esztendős Douchev-Janics Natasa és a 40 éves Fazekas-Zur Krisztina is váratlanul csatasorba állt. A szerda reggeli előfutam tanulsága: nem könnyű dacolni a múló idővel. Még akkor sem, ha ketten együtt öt olimpiai bajnoki címmel dicsekedhetnek – írja az Index.hu.

Aki ott volt 2004. augusztus 28-án az Athén melletti Szkíniász evezős és kajak-kenu központban, az még nézőként is élete egyik legcsodálatosabb egy óráját élhette át. Hát még a történések főszereplőjeként, mint Janics Natasa, a 22 éves, addig mifelénk szinte ismeretlen bácskapalánkai lány, aki történelmileg pillanatok alatt beírta a nevét a magyar sport aranykönyvébe. 

JANICS NATASA ÉS AZ ELSŐ NAGY HAJRÁ

Fél évvel korábban még az állampolgársági esküt sem tette le, és ott tornyosult előtte a megoldhatatlannak tetsző akadály: kétszer is le kellett győznie a válogatón a kajakkirálynőt, Kovács Katalint. Ő ezt magától értetődő természetességgel megtette, majd odakint az athéni olimpián, azon az izzasztó kánikulai délelőttön előbb úgy hagyta faképnél egyesben a mezőnyt, benne a legendás Josefa Idemmel, hogy a végén még ki is engedhetett, rápihenve a hamarosan kezdődő párosra, majd a válogatón kétszer is legyőzött Kovács mögé beülve – micsoda lélektani szituáció! – azt a számot is behúzta, kiérdemelve a sportágban elérhető legnagyobb elismerést, a nyolcszoros olimpiai bajnok, második helyre szorított példaképe, Birgit Fischer pusziját és gratulációját. Természetesen ő lett az év magyar női sportolója, majd négy évre rá Pekingben Kováccsal megismételte a párosbeli bravúrt, ráadásképpen a négyes tagjaként ezüstérmet szerzett, és immár háromszoros olimpiai bajnokként vonult be a magyar sport virtuális Hall of Fame-jébe. 

Fotó: Szalmás Péter / Magyar Kajak-Kenu Szövetség

3 VERSENYSZÁMBAN IS STARTOLT SZEGEDEN

Izgalmas életútja után 2019-ben úgy tűnt, hogy végleg felhagy a versenyzéssel, bár igaz, hogy Douchev-Janics Natasa a közösségi portálokon újabban egyre többet posztolt önmagáról edzőtermi képeket, mégis mindenkit meglepett, amikor három számban (K-1 200 és 500 méter, továbbá K-2 500 méter a kétszeres olimpiai bajnok, 40 éves Fazekas-Zur Krisztinával) is nevezett a szegedi versenyre. A szegedi olimpiai pótkvalifikációs viadalra válogató verseny három számban bírt befolyással a tokiói játékokon történő kvalifikációra: K-1 férfi 200 m, C-1 férfi 1000 m, K-2 férfi 1000 m. Ebből már könnyű kitalálni, hogy Douchev-Janics Natasa (és győri klubtársa, Fazekas-Zur Krisztina) nagy dirrel-durral beharangozott visszatérése, ha nem is tét nélküli versenyzés volt, de csak azt befolyásolta, hogy Hüttner Csaba szövetségi kapitány elindítja-e a magyar színek képviseletében a két hölgyet a jövő heti, ugyancsak szegedi világkupán.

JANICS CSAK A NEGYEDIK LETT, DE NEM ADJA FEL

Janics a nap első 500-as futamában, reggel fél 10-kor indult a 7-es pályán. Gyorsan kiderült, hogy már nem úgy siklik alatta a hajó, mint 17 éve Athénban, Csikós Zsóka, Pupp Noémi és Kárász Anna mögött csaka negyedik lett futamában, Farkas-Zur Kriszta pedig teljesen leszakadva, a nyolcadik. Janics ezzel a helyezéssel is bejutott a középfutamba, de olyannyira nem tűnt elégedettnek a formájával, hogy nem is nyilatkozott senkinek. Aztán elindult a K-1 500 méter középfutamában is, de kilencből csak a nyolcadik lett, messze lemaradva, ebből nem lett döntő. Maradt csütörtökre a 200 m egyes és az 500 m páros Fazekas Krisztinával. Janics szerencsére a középfutam után már szinte szószátyár volt.

“Jólesett a versenyzés, hiszen három éve nem indultam versenyen, de az az igazság, hogy van még bőven hová fejlődnöm. Nem egyszerű két fronton helytállni, anyaként és edzőként, illetve most már versenyzőként. Szó sincs róla, hogy feladnám az olimpiai álmaimat, de látom, hogy sokat kell még dolgoznom, az most egyértelművé vált” – mondta.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb