Közélet

No vakcina, no party – üzente Maruzsa Zoltán a fiataloknak

Május 25. után megszervezhetők a ballagások – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az államtitkár elmondta, hogy az egynapos vagy többször egynapos osztálykirándulások is megengedettek, de az ottalvás nem lehetséges. A részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.

Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy a hét legfontosabb eseménye az érettségi, ami május 3. és 25. között zajlik. Az adatok még nem állnak rendelkezésre teljeskörűen, de szinte százszázalékos a részvételi arány a vizsgákon. Mint arról már a rendelet is megjelent, május 10-től a felső tagozatosok is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz.

NO VACINA, NO PARTY

“Van mit pótolni a nevelés és a tehetséggondozás területén” − emelte ki az államtitkár. Maruzsa Zoltán közölte: biztos benne, hogy nem alakulnak ki gócpontok az érettségi miatt, azonban arra kér minden 16 és 18 év közötti fiatalt, hogy éljen a lehetőséggel, és vegye fel az oltást. “No vakcina, no party” − zárta szavait az államtitkár. 

4 MILLIÓ 200 EZREN VETTÉK FEL AZ OLTÁST EDDIG

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette az előző nap adatait: péntekre 1541 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 789 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 106 beteg, így az elhunytak száma 28 403 főre emelkedett. Kórházban 3855 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 445-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 4 203 873 fő, közülük 2 406 684 fő már a második oltását is megkapta.

NE HANYAGOLJUK EL A MÁSODIK OLTÁS FELVÉTELÉT

Müller Cecília szerint a védőoltások növekvő számával és a védelmi intézkedések betartásával tudjuk megtartani a csökkenő tendenciát. A tisztifőorvos elmondta, hogy nagyon fontos, hogy senki ne hanyagolja el a második dózis felvételét, mert az szükséges a teljes védettséghez. Ez szinte minden, Magyarországon alkalmazott vakcinára igaz, csak a Janssen oltóanyaga kivétel ezalól, hiszen abból csupán egy dózis kell a teljes immunizáláshoz. Azok, akik még gondolkodnak azon, hogy éljenek-e az oltás lehetőségével, regisztráljanak, és vegyék fel a koronavírus elleni vakcinát − kérte Müller Cecília. Felhívta továbbá a figyelmet: a 16−18 év közöttiek is ma éjfélig regisztráljanak, mert csak ebben az esetben tudnak időpontot foglalni a vakcina felvételére.

MÁJUS 13-TÓL VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYHOZ KÖTÖTT AZ ORVOSI ELLÁTÁSOK IGÉNYBEVÉTELE

Az időpontfoglaló alkalmazásban jelenleg három oltóanyagra lehet időpontot foglalni. Az országos tisztifőorvos kiemelte május 13-tól védettségi igazolványhoz kötött az orvosi ellátások igénybevétele, akinek nincs, annak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztre van szüksége, a műtét előtt pedig még egy antigén-gyorstesztre. Müller Cecília ismertette a szennyvízadatokat is. Ezek szerint enyhe csökkenés látható országszerte, Budapesten és környékén azonban még mindig ingadozás tapasztalható.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb