Sport

Megússzuk olcsón? Nem úgy fest: 3000 Ft egy napijegy a Tiszavirágba, mutatjuk, más városokban mennyi az annyi

Péntek óta a nagyközönség előtt is kinyitotta kapuit a meseszép és évtizedek óta hiányolt Tiszavirág Sportuszoda, azt már mondanunk (pontosabban, írnunk) sem kell, hogy csakis a védettségi igazolással rendelkező vendégek számára. A közösségi médiában kitört a vita az árakat illetően, vannak, akik szerint drága, mások szerint viszont normális a budapesti mércével belőtt ár, Szegeden. Mutatjuk, mennyi az annyi a kormányzati pénzből felhúzott, de az önkormányzat által üzemeltetett létesítményben plusz azt is, a megye és az ország más sportuszodáiban mi a matek.

Röviden: drágák vagyunk, nem is kicsit.

Bővebben pedig:

PÉNTEK ÓTA MEHET A CSOBBANÁS

Februárban adták át a Modern Városok Program keretében, mintegy 16 milliárd forintból felépített, 1169 ember befogadására alkalmas, országos és nemzetközi versenyek lebonyolításához is ideális Tiszavirág Sportuszodát – a járványügyi szabályozás értelmében akkor még csak a profi sportolók számára. A kormányzati finanszírozásból megépült létesítmény üzemeltetését Szeged város önkormányzatára bízták, konkrétan a városi tulajdonban lévő Szegedi Sport és Fürdők Kft. működteti, mint az összehasonlító cikkünkből kiderül, nem is túl olcsó belépőkkel.

Péntek óta nem csupán a versenysportolók, hanem a nagyközönség is használhatja a Tiszavirág Sportuszodát. A belépő váltásakor a pénztáros kollégák a kormányrendeletnek megfelelően ellenőrzik a védettségi igazolvány meglétét és érvényességét.

HIGH ROLLERS, BIG DOLLARS

Utólag is elnézést, ha az alcímmel Ogli G egykori hip hop rettenetét juttattuk az olvasóink eszébe. A témához visszatérve, a napijegyért 3000 Ft-ot kell kiperkálni a bejáratnál, Timi nevű olvasónk szerint a sportuszoda 1200 Ft-os árához képest ez egy kicsit merész, főleg, hogy ott egy sátor nélküli időszakban érvényes, hétköznap 15 óra után használható verzió is létezik, 800 Ft-ért. Endre ugyanebben a témában írt ránk, mint írja, ezekkel az árakkal “nem a sportolni vágyó átlag szegedieket célozták meg, hanem a gazdagokat.” A helyzetet azért javítja, hogy a Tiszavirágban van egy maximum 3 órás időszakra szóló úszójegy-konstrukció is, 1600 Ft-ért.

A Szegedi Sztorik Facebook csoportban is téma a jegyár, Béla azt írja, hogy szerinte “pofátlanul drága” a 3000 Ft, majd a mórahalmi Erzsébet Gyógyfürdőhöz hasonlítja, ahol ugyanezért az árért (hétköznap 2700, hétvégén 3100 Ft) 14 fedett és 7 szabadtéri medencét, 8 szaunát és 3 csúszdát, nomeg rengeteg extra szolgáltatást lehet használni. Más kommentelők szerint a Napfényfürdő még drágább lett (többen azon pörögtek, hogy az áremelés oka nem más, mint hogy “házasodna a gazda“), Dia pedig azt írja, hogy nagyjából budapesti árak vannak a Tiszavirág bejáratánál.

Mivel a Tiszavirág – ahogy a nevében is van – egy sportuszoda, az alábbi összehasonlításunkban elsőként nem a Napfényfürdőhöz vagy az Erzsébet Gyógyfürdőhöz hasonló élménystrandokhoz, hanem a hétköznapi ember sportolására alkalmas Csongrád-Csanád megyei uszodákhoz hasonlítjuk, íme a napijegy-árak, viszonyításképpen.

  • Tiszavirág Sportuszoda, Szeged: 3000 Ft
  • Városi Sportuszoda, Szeged: 1200 Ft
  • Gyarmati Dezső Sportuszoda, Hódmezővásárhely: 1700 Ft

A sportuszodák után nézzük a megyei fürdőket, amelyek szintén alkalmasak sportúszásra, de extra szolgáltatásokat is tartalmaznak:

  • Algyő, Borbála Fürdő: 1550 Ft
  • Erzsébet Gyógyfürdő: 2700 Ft (hétvégén 3100 Ft)
  • Napfényfürdő Aquapolis: 5700 Ft
  • Szentesi Fürdő: 2100 Ft
  • Csongrádi Gyógyfürdő és uszoda: 1400 Ft
  • Sziki (bár ez aztán tényleg nem az a kategória, sőt, lassan szegény már semmilyen kategóriába sem fér bele): 1000 Ft

ORSZÁGOS VISZONYLATBAN IS BORSOSAK A SZEGEDI ÁRAK

Rákerestünk néhány más, hasonló kaliberű város kínálatára és egy kicsit meglepődtünk: országos összehasonlításban is drágának tűnik a Tiszavirág. A Pécsi Hullámfürdőbe mindössze 1000 Ft egy kombinált uszoda és fürdő belépő, a a Debreceni Sportuszodába 1650 Ft, a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdőbe pedig 1850 Ft egy felnőtt napijegy. Az ország talán legjobb vidéki átlagfizetéseivel büszkélkedő Győrben, az Aqua Sportközpont is mindössze 1500 Ft-ért kínálja az egy napos belépőt. Kecskeméten 3600 Ft az egy napos, az élményfürdőt, szaunát, termálmedencéket és sportuszodát is magába foglaló behopp ára, azonban ha csakis a versenyuszoda-élményfürdő kombójára gyúrunk, 1800 Ft-ból meg tudjuk úszni az egész napot.

Ha már több kommentelő is a pesti árakhoz hasonlította a szegedieket, rákerestünk: a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában és a Császár-Komjádi Uszodában a Tiszavirág 3000 Ft-os napijegyéhez képest olcsón, mindössze 1800 Ft-ért, a MOM Sportuszodában viszont már egy kicsivel drágábban, 3960 Ft-ért lehet úszni. A csúcstartó egy gyors “guglizást” követően továbbra is a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, 5900 Ft-os napijeggyel, bár ezt szolgáltatásait tekintve inkább a vele nagyjából egy árban lévő Napfényfürdő Aquapolis-szal korrekt összehasonlítani.

Visszatérve a Napfény Városába, a szegedi árszabás egy kicsit úgy néz ki, mintha a kissé “oldszkúl” Városi Sportuszodát (1200 Ft) megtartották volna az átlagember intézményének, míg a Tiszavirágot (3000 Ft) a tehetősebbeknek szánnák. Annak eldöntését, hogy ez mennyire korrekt, Rátok bízzuk. Azt pedig, hogy mindez koncepció volt-e az árazáskor, illetve azt, hogy mi az országos viszonylatban is magas árfekvés oka, megkérdeztük az üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft-től.

Amint megérkezik a válaszuk, cikkünket frissíteni fogjuk!

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Devops Services Company
'Fel a tetejéhez' gomb