- Hirdetés -

Közélet

Bálint Sándorra, „a legszögedibb szögedire” emlékeztek ma városunkban

- Hirdetés -

Bálint Sándorra, a „a legszögedibb szögedire” emlékeztek halálának évfordulója alkalmából a mai napon Szegeden. A hitvalló néprajztudós boldoggá avatásának folyamata 2005-ben indult el.

GYULAY ENDRE PÜSPÖK: BÁLINT SÁNDOR MUNKÁSSÁGÁGA A MAI NAPIG HATÁSSAL VAN RÁNK

Gyulay Endre püspök a Bálint Sándor egykori szülőháza helyén állított emléktábla avatásán úgy fogalmazott, hogy a tudós a könyveivel, a tudásával – amelyek felhívják a figyelmet a magyar nép mély vallásosságára, ünnepeire – a mai napig hat ránk. Hol jobbról, hol balról üldözték, de Bálint Sándor mindig kitartott a pápák által is hirdetett keresztény szociális világnézete mellett. Emberként, életvitelével, tudásával, vallásosságával, hűségével, szolgálatával egyaránt példakép – hangsúlyozta a püspök.

AZ EMLÉKNAP ÜNNEPI SZENTMISÉVEL ZÁRUL

Az emléknapon megkoszorúzták Bálint Sándor sírját az alsóvárosi temetőben és a “legszögedibb szögedi” mellszobrát a Dóm téri Pantheonban. Az évforduló alkalmából 12-18 éves tanulók számára hirdettek vetélkedőt; a fiatalok háromtagú csapatokban dolgozzák föl néprajztudós életművét. Az emléknap ünnepi szentmisével zárul, amelyet Bálint Sándor boldoggá avatásáért Kiss-Rigó László püspök celebrál a szegedi fogadalmi templomban.

Fotó: szoborlap.hu

ÉLETE

Bálint Sándor 1904. augusztus 1-jén, született Szegeden. Az alsóvárosi paraszti életmóddal és az alföldi néphagyománnyal már gyermekkorában megismerkedett, később pedig kutatni kezdte. A középiskolát a szegedi piaristáknál végezte, majd a Ferenc József Tudományegyetemen magyar-történelem szakos diplomát szerzett. Ugyanott lett tanársegéd, később a néprajzi intézetben gyakornok majd 1934-ben magántanárrá habilitálták. Professzorként óriási erőfeszítéssel és odaadással vállalta az Alföld, különösen az alföldi szakrális néprajz kutatását. 1944-ben nyilvános rendkívüli egyetemi tanár, 1947-ben nyilvános rendes egyetemi tanárrá nevezték ki a néprajzi tanszékre. Bálint Sándor 1980. május 10-én közlekedési balesetben hunyt el.

Bálint Sándor boldoggá avatásának hivatalos egyházmegyei szakasza 2005-ben kezdődött el, majd a Positiot (Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis) 2013-ban nyújtották be a Szentek Ügyeinek Kongregációjához.

Forrás: MTI


    

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb