Közélet

Müller Cecília: igazolt hiányzásnak számít, ha a tanóra alatt megy valaki oltakozni

Igazolt hiányzásnak számít, ha valaki a tanóra alatt megy beoltatni magát, közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív Törzs mai tájékoztatóján.

CSÜTÖRTÖKTŐL MÁR OLTJÁK A 16 – 18 ÉVES KOROSZTÁLYT

Müller Cecília elmondta, mától a 16–18 éves regisztráltak online időpontot foglalhatnak az eeszt.gov.hu oldalon. Az eredetileg jogosult 197 ezer fiatalból 84 ezren éltek a regisztráció lehetőségével, ami azt jelenti, hogy ők szerdáig foglalhatnak időpontot, ugyanis csütörtöktől már oltják őket. A kampány jövő keddig tart, a fiatalokat a Pfizer-vakcinával oltják, amihez kell szülői hozzájáruló nyilatkozat, tajkártya és személyi igazolvány is. A 18 év felettieket továbbra is a Sinopharm-, a Szputnyik, és az AstraZeneca-vakcináival oltják.

A HÁZIORVOSOK MÁR A JANSSEN VAKCINÁVAL IS OLTANAK

Müller Cecília a Janssen-vakcináról azt mondta, hatásos és biztonságos, ezért az oltóbuszokon kívül a háziorvosoknak is küldenek belőle. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 19 ezer adagot kap 1900 praxis. Ennek előnye, hogy csak egyetlen oltást kell beadni.

A MOSTANIHOZ HASONLÓ KIHÍVÁS CSAK A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN ÉS 1956 – BAN HÁRULT A MENTŐSÖKRE

Dr. Csató Gábor Országos Mentőszolgálat főigazgatója a tájékoztatón elmondta, csak a második világháború és az 1956-os forradalom és szabadságharc állította a mostanihoz hasonló kihívás elé a mentőket. A járványhelyzet komoly szervezési kihívást jelentett, de mint mondta, logisztikai szervezetként ezzel is megbirkóztak, a mai napig több mint 160 ezer fertőzésgyanús személynek nyújtottak segítséget, és több mint 1,2 millió járványügyi mintavételt végeztek az önkéntesek segítségével.

A HÉTVÉGÉN 1496 ESETBEN KELLETT A RENDŐRÖKNEK INTÉZKEDNIE

Hétvégén 1496 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt – közölte Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Elmondta, a maszkviselési szabályok elmulasztása miatt közterületen 1449, a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 28-an, az üzletekben 19 emberrel szemben intézkedtek a hétvégén, összesen már 67 572 alkalommal intézkedtek e miatt a rendőrök. A kijárási tilalom, közterületi magatartási szabályok, illetve a gyülekezés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt hétvégén 363 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – tette hozzá.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb