Közélet

Egyre kevesebben mennek el az országból és egyre többen jönnek haza

A KSH friss demográfiai kiadványából kiderül, hogy egyre kevesebben mennek el az országból, és egyre nő a visszavándorlási hajlandóság, tehát folytatódott az elmúlt évek kedvező tendenciája: 2020-ban is többen tértek haza, mint ahányan elmentek. Elsősorban Ausztriából jöttek haza többen.

Az előzetes adatok szerint az előző évben 19 300-an vándoroltak ki az országból, és 23 100-an tértek vissza azok közül, akik Magyarországon születtek – közölte a statisztikai hivatal a Népmozgalom, 2020 című kiadványában.

AUSZTRIÁBA MENTEK A LEGTÖBBEN

A kivándorlás első számú célországa 2018 óta nem Németország, hanem Ausztria, ez tavaly sem volt másként, ugyanis 7200-an vándoroltak ki hivatalosan nyugati szomszédunkhoz, ami minimális, 250 fős csökkenést jelentett. Németországba és az Egyesült Királyságba viszont majdnem ezerrel kevesebben mentek, és az egyéb országoknál is volt nagyjából ötszáz fős visszaesés. A visszatérési kedv elsősorban Ausztriából ugrott meg, amit kompenzált az, hogy Németországból kevesebben tértek haza. Elsőre talán meglepő, hogy a brexit ellenére az Egyesült Királyságból nem indult el jelentősebb hazavándorlás, vagyis aki már a szigetország kilépése előtt kiment, az jó eséllyel marad is.

NÉMETORSZÁGBAN KICSIT TÖBB MINT 200 EZER MAGYAR ÉL

A KSH most az úgynevezett flow-adatokat közölte 2020-ra vonatkozóan, vagyis a vándorlás dinamikája olvasható ki ezekből. Azt viszont a statisztikai hivatal nem közölte, hány magyar él az egyes országokban jelenleg, ezzel kapcsolatban továbbra is a nemzeti adatokra tudunk hagyatkozni csak. A legtöbb ország pedig szép lassan frissíti 2020-as adatait, így erről is képet kaphatunk. A német statisztikai hivatal (Destatis) nemrég közölte tavalyi demográfiai adatait, melyek szerint az év végén 211 460 magyar állampolgárt regisztráltak, ez gyakorlatilag megegyezett a 2019-es számmal. A német munkaerőpiac 2011-es megnyitása után 2017-ig folyamatos volt a felfutás, azóta stagnál az adat.

AUSZTRIÁBAN KEVESEBB MINT 100 EZER EZ A SZÁM

Ausztriában a helyi statisztikai hivatal adatai szerint 2020 végén 91 396 magyar élt, ez 3880 fős emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés ugyan láthatóan lassul, de tavaly még így is ott volt a legnagyobb a német populáció stagnálása és a brit valószínűsíthető csökkenése mellett. A KSH adatai szerint 600-zal többen tértek haza, mint ahányan elvándoroltak, miközben az osztrák hatóság majdnem négyezer fős növekedést mért. Ennek oka az lehet, hogy a magyar hivatal csak azokat számolja bele a kivándorlók közé, akik hivatalosan is kiköltöztek, feladták itthoni lakcímüket, miközben Ausztria esetében a közelség miatt még könnyebb kétlaki életet élni, vagyis fenntartani az itthoni lakcímet is a biztonság kedvéért.

CSÖKKENT A KIVÁNDORLÁSI KEDV

Jól látszik tehát, hogy az utóbbi években csökkent a kivándorlási kedv és egyre többen tértek haza, és ez lassan már tendenciának tekinthető. A nagy kérdés továbbra is az lesz, milyen hatással lesz a koronavírus-járvány a magyarok nemzetközi vándorlására. Sokan dolgoznak a válság által kiemelten érintett szektorokban, a turizmusban és a vendéglátásban, nekik akár jelentős pénzügyi nehézséget is okozhatott a járvány. Kérdés, hogy most a gazdaság fokozatos kilábalásával visszakapják-e állásukat azok, akik esetleg elveszítették. Emellett az Egyesült Királyság esetében lényeges lesz, hogy a Brexit utáni munkavállalási szabályok a gyakorlatban mennyire lesznek szigorúak, ez nagyban befolyásolhatja a következő évek kivándorlását.

Forrás: portfolio.hu, KSH

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb