Közélet

Mától újraindulnak a tervezett műtétek, melyek védettségi igazolványhoz kötöttek – mutatjuk a részletes feltételeket

Május 13-ától, azaz mától újraindulnak az elektív beavatkozások, vagyis az eddig elhalasztott nem akut, azaz tervezett, időpontra előre egyeztethető műtétek, és a rehabilitációs ellátások. A beavatkozások igénybevételének részleteiről az Emberi Erőforrások Minisztériumát az Index kérdezte meg.

ÉRVÉNYES VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY, VAGY 48 ÓRÁN BELÜLI NEGATÍV PCR – TESZT SZÜKSÉGES

Az EMMI tájékoztatása alapján a halasztható típusú, előzetesen egyeztetett időpontban végzett műtéteket egyedül azoknál a betegeknél végzik el, akik már megkapták a védettségi igazolványukat, és az érvényes is, illetve a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt-eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkeznek.

HA NEM ÉRKEZETT MEG A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY, OLTÁSI IGAZOLÁS IS ELEGENDŐ

Ha valaki jogosult a védettségi igazolványra, vagy azért, mert már felvette az oltást, vagy azért, mert korábban igazoltan átesett a fertőzésen, akkor amíg nem érkezik meg az okirat, addig a helyszínen kiállított oltási igazolás bemutatása is elegendő lesz. Ez az EESZT rendszerében is ellenőrizhető lesz.

HA VALAKI ÖNHIBÁJÁN KÍVÜL NEM VEHETTE FEL MÉG AZ OLTÁST, NEM KELL FIZETNIE A TESZTÉRT

Amennyiben valaki önhibáján kívül, például az egészségi állapota miatt nem vehette fel a védőoltást, az ő koronavírus tesztjét a kórház fizeti. Aki pedig nem oltatja be magát, az saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet akár a helyszínen is.

NEM VONATKOZNAK EZEK A SZABÁLYOK A JÁRÓBETEG – SZAKELLÁTÁSRA ÉS A KISMAMÁKRA A SZÜLÉSEKNÉL

A járóbeteg-szakellátásban ezek a követelmények eddig sem voltak feltételek, és továbbra sem azok, ott az egyéb járványügyi előírások élnek. Szintén ezek az irányelvek vonatkoznak a szüléseknél is a kismamára, illetve a szülésnél jelen lévő kísérő személyre.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb