Közélet

Orbán Viktor: csakis védettségi igazolvánnyal lehet majd fesztiválozni (frissítve)

Pünkösd környékén elérjük az 5 millió beoltottat, akkor jelentik majd be a legújabb könnyítéseket – nyilatkozta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban, ahol azt is kifejtette: bár a tömegrendezvények a következő enyhítésnél újraindulhatnak, augusztus végéig csakis védettségi igazolvánnyal lehet majd őket látogatni. A miniszterelnök méltatta Karikó Katalint is, mint mondta, a ma élők közül a legismertebb magyar lett a szegedi kötődésű kutatónő, aki sok millió ember életét mentette meg a kutatásaival.

MAGYAR VAGYOK, SOSEM LESZEK ELÉGEDETT

“Magyar vagyok, ezért sohasem leszek elégedett az oltási számokkal. A versenyszellem a magyartól nem idegen, jól álljuk a versenyt, de ez egy speciális verseny” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a beszélgetés elején.

KARIKÓ KATALINRÓL

Orbán Viktor Karikó Katalint méltatta, mint mondta, egy nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben. A ma élők közül a legismertebb magyar lett Karikó Katalin, és sok millió ember életét mentette meg a kutatásaival – tette hozzá.

A kormányfő közölte, hogy Karikó Katalin azt állította, hogy az általuk alkalmazott módszer révén gyorsabban lehet választ adni a koronavírus mutánsaira, és ez bizonyos nyugalmat adott.

LEMARADT A NYUGAT

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nyugat-európai országok legalább egy, vagy két hónappal vannak lemaradva. Ezzel szemben a 16-18 éveseket is oltják nálunk. 

Összessen 944 ezer olyan regisztrált ember van, aki még nem vette fel az oltást, Orbán Viktor szerint ők minden bizonnyal Pfizerre várnak. “Amit korábban abszurdnak láttam, most valósággá vált” – tette hozzá. 

FESZTIVÁLOK, RENDEZVÉNYEK, VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL

“Magyarország a legkorábban térhet vissza a normális élethez, de a járvány ettől még van” – mondta a kormányfő. Mindenki tartsa be a biztonságos élethez szükséges szabályokat. 4,4 millió kapta meg eddig az oltást, és már pünkösd környékén elérjük az 5 milliót, akkor jelentik majd be a legújabb könnyítéseket, az alábbi témakörökben:

  • esküvők, lagzik,
  • rendezvények,
  • kijárási tilalom.

“A tömegrendezvényekre nem lehet védettségi igazolvány nélkül menni augusztusig” – mondta a miniszterelnök, ergo ezek szerint ha megtartják a SZIN-t, oda is csak a fenti kártya kíséretében mehetünk majd. Szerinte mindezt 6 millió oltottnál lehet majd felvetni, de egyelőre nem biztos (de nem is lehetetlen), hogy ezt elérjük.

HÉTFŐTŐL REGISZTRÁLHATNAK A HATÁRON TÚLI MAGYAROK

Nem lehetetlen, hogy a hatmilliót is elérheti a beoltottak száma, de ez teljesen az embereken múlik – mondta Orbán Viktor. Van egy vakcinagazdálkodással foglalkozó munkacsoport, a szükséges rendeléseket leadtuk, az esetleges harmadik oltáshoz szükséges oltóanyag már a zsákban van – mondta a kormányfő. Hétfőtől arra bíztatják a világban élő magyarokat, hogy regisztráljanak – tette hozzá. 

EGY-KÉT JÓ HÍR A VÉGÉRE

Orbán Viktor a gazdaság helyzetéről azt mondta, hogy elértük azt a szintet a foglalkoztatottságban, mint a válság előtt. Arra számít, hogy a dolgozó emberek száma tovább nő. Ahhoz, hogy a munkavállalók dolgozni tudjanak, ahhoz az egészségügynek kellett jól teljesítenie. Lesz nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj két heti mennyiségének a kifizetése. Jut pénz a 25 éven aluliak adómentességére is – mondta a kormányfő. Mindebből az következik, hogy ez a költségvetés európai szinten is jobb gazdasági pozíciót ad nekünk, mint a válság előtt. Persze ehhez még nagyon sokat kell dolgozni – tette hozzá, egy hét múlva állhat föl a gazdasági újraindítási operatív törzs. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb