Kikapcs

Május végén dől el, megtartják-e a Szegedi Ifjúsági Napokat

A 2021-es, Covid-árnyékban induló év egyik legnagyobb talánya, hogy mi lesz a korábban virágzó magyar és szegedi fesztiváliparral. A hónapok óta tartó csendet a Balaton Sound törte meg, először azzal, hogy a szervezők már lefoglalták az idei fesztivál helyszínét, másodjára viszont már azzal, hogy kizárólag azokat engednék be a fesztiválra, akik rendelkeznek majd oltási igazolással. Rákérdeztünk a SZIN szervezőinél, hogy velük mi a helyzet:

  • terveznek – e az idei Szegedi Ifjúsági Napokkal?
  • …és mi a helyzet az oltási igazolás-mizériával? Vajon Szegeden is a fent említett dokumentumhoz kötik a belépés lehetőségét?

MÁJUSBAN DŐL EL BIZTOSAN, HOGY LESZ-E SZIN

A sort Kolonincs Erikánál, a fesztivál főszervezőjével kezdtük. Koló Bartok Zsófi kolléganőnknek elmondta, hogy már elkezdték a szervezési feladatokat, és ha a társadalmi átoltottság és a jogszabályi háttér is adott, akkor reményeik szerint SZIN is lesz augusztus végén. A főszervező azt is elárulta, hogy május végét tűzték ki maguk elé célul, amikor kimondják biztosra, hogy tényleg meg lesz-e tartva a fesztivál. 

„Május végéig el kell dőlnie, hogy lehet-e tömegrendezvényeket, fesztiválokat szervezni, rendezni” – mesélte Erika, majd hozzátette, hogy a fellépőkkel, zenekarokkal már megtörténtek a szóbeli egyeztetések, jelenleg mindenki a rendezvényekkel kapcsolatos további információkat, állásfoglalásokat várja.

NEM TERVEZIK BEVEZETNI A KÖTELEZŐ OLTÁSI IGAZOLÁST

Jávorszky Iván, a Szegedi Ifjúsági Napokat szervező Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Kft. ügyvezető igazgatója szerint nem valószínű, hogy oltási igazoláshoz kössék a beléptetést. Mint Iván kifejtette, azért sem reális elképzelés a Balatonzamárdi önkormányzata által felvetett dolog, mert a zenei fesztiválok elsődleges közönségének számító 18-29 év közötti réteg az oltási lista végén van, a jelenlegi tempó mellett nagyon nehéz elképzelni, hogy a nyár végéig őket is beoltsák a Covid elleni vakcinával.

A városi cégvezetőhöz hasonlóan látja a helyzetet Lobenwein Norbert, a Volt Fesztivál és a Balaton Sound főszervezője, mint ma esti, az Indexnek adott interjújában kijelentette: “jelen tudásunk szerint a kötelező oltási bizonyítvány lehetetlenné tenné a megszokott tömegrendezvények megrendezését.” A Volt alapítója egyenesen azt találta mondani a beszélgetés során, hogy szerinte az idén elmaradnak a nagy fesztiválok, maximum koncertekre lát esélyt.

Visszatérve Szegedre, Jávorszky Iván a főszervezőhöz, Kolonics Erikához hasonlóan éli a mindennapjait, mint mondta, ő úgy kel és fekszik, hogy 2021. augusztusában SZIN-nel zárjuk a szegedi nyarat, de minden a járványügyi szabályozáson múlik.

A SZERVEZŐKET SEM KÍMÉLI A KORONAVÍRUS

Nem hivatalos forrásból tudjuk, hogy a szervező Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Kft. és az IH Rendezvényközpont (a kettő lényegében ugyanaz) kollégáit sem kímélte a járvány, a 20 fő feletti csapat több, mint a fele jelenleg is betegállományban van. Szerencsére senki sincs kórházban, információink szerint többségüknél “normál” lefolyású a betegség, már kifelé tartanak belőle.

Mielőbbi jobbulást kívánunk, augusztus végén (nagyon reméljük) találkozunk az Újszegedi Partfürdőn!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb