Szegedi Arcok

Reményt és biztos jövőképet is kapnak a gyerekek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál – exkluzív Szeged365 interjú Kothencz János főigazgatóval

A szegedi Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató immár 13 megyében lát el feladatot a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában, ami a kormányzat felkérése alapján valósul meg immáron 11 éve. Jelenleg 7 ezer gondozott gyermeket látnak el az ország területén, akik lakásotthonokban, valamint nevelőszülőknél élnek. És hogy hogyan is működik egy ilyen intézmény? Erről Kothencz János főigazgató számolt be nekünk.

Arról, hogy a Szent Ágota mennyire határozott és lenyűgöző értékrendet képvisel már a beszélgetés elején megbizonyosodtunk, hiszen úttörő módon saját módszertannal rendelkezik és szemben áll mindazzal a fejünkben elképzelt képpel, ami az államszocialista évtizedekből maradt ránk a gyermekgondozás területén. Hogy ez mit jelent? Kothencz János elmondása alapján azt, hogy a Szent Ágota részben a keresztény ember értéktöbblete okán, de mindenképpen a személyre szabottságra, a személyes törődésre, az aggodalmon alapuló attitűdre fekteti a hangsúlyt, azzal ellentétben, hogy korábban tömegszámra felügyelték ugyanezeket a gyermekeket. Lényegében ezen a szemléletmódon szeretnének változtatni és azt szorgalmazzák, hogy érzékenyebbé kell válni a családjuktól megfosztott, vagy a családjukat elvesztett gyermekek életére és a bizalomra helyezni a hangsúlyt.

FONTOS A VÉRSZERINTI CSALÁDDAL VALÓ KAPCSOLATTARTÁS

A főigazgató azt is kiemelte, hogy fontosnak tartják a személyközi kapcsolatok fenntartását, vagyis a vérszerinti szülőkkel való találkozást, a hatékony hazagondozást.

„Mi arra törekszünk, hogy a gyermekek mihamarabb visszakaphassák a saját, vérszerinti hozzátartozóikat ezért segítjük, támogatjuk és kimondottan szorgalmazzuk a kapcsolattartást, a hatékony hazagondozást. Amennyiben ez nem teljesülhet valamilyen okból kifolyólag, akkor megkeressük a legeszmeibb formát, vagyis a legmegfelelőbb nevelőszülő családot a gyermek számára. Az egészséges személyközi kapcsolatháló kialakítása legalább annyira nélkülözhetetlen, mint az, hogy egyébként a gyermekről gondoskodni kell és törődni vele” – hangsúlyozta a főigazgató.

ÁTSEGÍTIK A GYERMEKEKET A TRAUMÁKON, A NEHÉZ ÉLETESEMÉNYEKEN

Kothencz János mindezek mellett azt is elmondta, hogy a Szent Ágota kiemelt figyelmet fordít a traumák, egy-egy nehéz életesemény, illetve a kiszolgáltatottság érzésének kezelésére, hiszen ezek olyan hihetetlen béklyók lehetnek egy gyereknél, ami nagyon komoly hátrányokat idézhet elő.

„Egy rendre kiszolgáltatott élethelyzetet megélő fiatal nálunk idővel megtanulja a saját maga tehetetlenségét kezelni, a különböző szorult helyzetekből ezáltal kitalál. A berögzült tehetetlenséget igyekszünk szétbombázni azzal, hogy terapeatikus alapokon neveljük a gyerekeket, tehát terápiás csoportokban is dolgozunk velük nagyon komoly szinten, mégpedig a KÁSZPEM érzékenyítő pedagógiai rendszer folytán” – tudatta velünk a főigazgató, majd hozzátette, hogy bár egyházi fenntartásban működnek, az egyház feladatvállalása azonban nem jelenti a hozzájuk tartozó gyerekek, munkatársak és nevelőszülők kötelező bevonását a hitéletbe. Kothencz János hangsúlyozta: ez alapvetés, viszont náluk nagyon fontos a szabad választás lehetősége is.

Forrás: Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Facebook oldala.

A REMÉNY ÉS A BIZTOS JÖVŐKÉP SZEREPE A GYERMEKEKNÉL

Fontos tényezőként említette a főigazgató a megfelelő jövőkép kialakítását is a gyerekeknél, mint mondta: „Nagyon fontos, hogy támogassuk őket a teljesítményeikben, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a sok ezer gyermek között tendenciózusan évről-évre növekszik a felsőfokú oktatási intézményben részesülők létszáma. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a korábbiakban még magántanulói jogviszonyban és különböző felnőttképzésre jelentkező fiataljaink egyre inkább a tanulás klasszikus időszakában, és a becsületes iparos szakmákat elsajátított módon kerülnek ki az életbe” – hívta fel a figyelmet a tanulás és a megfelelő jövőkép kialakításának fontosságára Kothencz János, majd hozzátette, hogy számukra az egyik legközpontibb elem az, hogy valóban reményt ébresszenek, jövőt mutassanak és a bizalom sebeit gyógyítsák azokban a gyermekekben és fiatalokban, akiknél mindezidáig a kiszolgáltatottság volt az úr!

A veszélyhelyzet alatt is biztosított volt az oktatás a Szent Ágotában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb