Mindenmás

Napi pakk: elkél az esernyő hétfőn is Szegeden, ma van Kóbor János és Enya születésnapja

A májusi eső aranyat ér – tartja a közmondás, amivel arra akarunk célozni, hogy ma is záporok, zivatarok tarkíthatják a napot Szegeden. Ettől függetlenül egész enyhe lesz az idő, napközben akár 18-21 fokot is mérhetünk. Ma ünnepli születésnapját Haumann Péter, Kóbor János és a világhírű énekesnő, Enya is. Kortyolj egy nagyot a kávédba és kezdd a napot a Szeged365-tel!

ŐKET KÖSZÖNTSD NÉVNAPJUKON

Paszkál, Andor, Brúnó, Ditmár, Fábió, Fábiusz, Fabó, Paszkália, Pasztorella, Rezeda, Szalók, Szolón, Vejke

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 478 éve Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók.
  • 85 éve megszületett Dennis Hopper amerikai színész, rendező. Szerepelt többek között az Apokalipszis most – rendezői változatában (2001), az Apokalipszis most I-II.-ben (1979), a Szelíd motorosokban (1969) és A bűn városában. A színész 2010-ben hunyt el.

  • 80 éve ezen a napon született Haumann Péter, Kossuth-díjas színész. Jászai Mari- és Kossuth-díjas, érdemes művész, a Nemzet Színésze. Főbb szerepei: Indul a bakterház,  Pesti háztetők, Régi idők mozija, Kakuk Marci, A vihar, Britannicus, Fekete gyémántok I-II.
  • Ma ünnepli 78-ik születésnapját Kóbor János, Kossuth-díjas énekes, zeneszerző és gitáros, az Omega együttes tagja.

  • 54 éve hunyt el Palotás Péter olimpiai bajnok labdarúgó, csatár, az Aranycsapat 12. tagja. Ő volt az Aranycsapatban a hátravont középcsatár, tőle vette át a szerepet Hidegkuti, ezután cserejátékos volt. 
  • 60 éve megszületett Enya ír énekesnő, zeneszerző. Eredeti nevén: Eithne Ni Bhraoáin Több film zenéjét is szerezte, a többi között a Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége filmdalát.

  • 72 évvel ezelőtt halt meg Balázs Béla magyar író, költő, filmesztéta, filmrendező.
  • Ma van a magas vérnyomás világnapja. Ezen a napon fel kívánják hívni a figyelmet a sokszor rejtve maradó kór veszélyeire, a megelőzés fontosságára és lehetőségeire, a betegség kezelésének módozataira.

VENDÉGÜNK LESZ AZ ESŐ MA IS SZEGEDEN

Hétfőn újabb hidegfronti betörésre kell számítani, tehát szükség lesz az esernyőkre Szegeden. Eső, zápor, zivatar ezen a napon országszerte várható, többfelé jelentős mennyiségű csapadék is hullhat és erős, helyenként viharos lesz a nyugatira-északnyugatira forduló szél.

IVÓVÍZHÁLÓZAT ÖBLÍTÉS A LÁTHATÁRON

A Szegedi Vízmű Zrt. ivóvízhálózat öblítést végez május 17. és 21. között Sziksósfürdő és Kiskundorozsma területén, 8:00 – 11:00 óra között.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb