Szegedi Arcok

Karikó Katalin személyes tárgyakat adományozott az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak

Egyetemi éveihez is kötődő értékes tárgyait adományozta az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak a szegedi egyetem alumnája, Karikó Katalin. Az úttörő egyenruhához tartozó sípjától kezdve a diplomáján és indexén át a biológia szakköri füzetekig, oklevelekig sokféle relikviát hozott magával alma matere bibliotékájába. Az SZTE virtuális kiállítással is tiszteleg a világhírű kutató előtt – küldte szerkesztőségünknek közleményben a Szegedi Tudományegyetem.

Mint írják, vastapssal köszöntötték a könyvtárosok az SZTE TIK épületébe lépő világhírű kutatót, aki szegedi látogatása alkalmával személyes tárgyait ajándékozta az egyetemnek. A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára és Egyetemi Szaklevéltára virtuális kiállítás formájában tisztelgett egykori kiváló hallgatója, Karikó Katalin kutatásai és világhírt hozó tudományos sikerei előtt.

A DOKUMENTUMTÁR CÉLJA KARIKÓ KATALIN HITELES BEMUTATÁSA

„Széleskörű együttműködés keretében, a könyvtár és a levéltár számos munkatársának bevonásával, folyamatosan bővülő gyűjteményt hoztunk létre” – mutatta be a virtuális kiállítást Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója Karikó Katalinnak. A dokumentumtár célja a mára világszerte ismertté vált tudós méltó és hiteles bemutatása. Az első öt témakör bemutatja Karikó Katalin pályafutásának kezdetét, a szegedi alma maternél töltött éveit, kutatásainak első időszakát, valamint az amerikai laboratóriumokban végzett, a koronavírus elleni küzdelmet előkészítő kutatásait.

Forrás: SZTE

A KIÁLLÍTÁS KIEMELT HANGSÚLYT FEKTET AZ SZTE KUTATÁSAIRA

A kiállítás készítői kiemelt hangsúlyt adtak a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont vezető szerepének, az 1970-es és 1980-as évekbeli mikrobiológiai és genetikai kutatásaiban. Az SZTE büszkén emlékezik Karikó Katalinra és egykori mestereire. Karikó Katalin mRNS-hez kapcsolódó kutatásait mindezek együttes hatása indította el, így kerülhetett a világjárvány idején a tudomány középpontjába. Az első, klinikailag engedélyezett Covid–19 elleni vakcina kifejlesztésének alapjait a vázolt életút több évtizedes mRNS-kutató munkája és szabadalma hozhatta el az egész világ számára. A virtuális kiállítás különlegessége, hogy Karikó Katalin olyan személyes, illetve egyetemi tanulmányaival kapcsolatos dokumentumait is elérhetővé teszi, amelyek eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség számára.

Karikó Katalin ma a Somogyi-könyvtárban is járt. Erről bővebben itt:

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: special info
'Fel a tetejéhez' gomb