Szegedi Arcok

Duda Ernő: óriási különbség van az egyes vakcinák között és kizárólag az emberi hülyeségen múlik, mikor lesz vége a járványnak

Aki egy kicsit is megért a vakcinák működéséből, az pontosan tudja, hogy nem mindegyik ugyanolyan jó, óriási különbség van közöttük – mondta Duda Ernő virológus a Kommcast Extra című műsorban. Szerinte kizárólag az emberi hülyeségen múlik, mikor lesz vége a járványnak.

A nyitás nem virológiai kérdés, hanem gazdasági, politikai és egyéb okai is vannak – hangsúlyozza Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem tudósa abban az interjúban, amit az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének podcastje, a Kommcast adott le. Az immunológus professzor szerint arra, ami most történik, elég nyomós érv, hogy az emberek pszichésen már nagyon rosszul tűrték a bezártságot. “Attól félek, hogy ennek meglesz természetesen a következménye, de hát reméljük, hogy nem lesz nagyon súlyos” – tette hozzá. Duda úgy látja, “ha keményen dolgozunk rajta”, azaz a nyitás az emberek felelőtlenségével társul akkor van esély arra, hogy elindítunk egy negyedik hullámot.

ÓRIÁSI A KÜLÖNBSÉG AZ EGYES VAKCINÁK KÖZÖTT

A szakember példája szerint ő, aki megkapta már év elején a két Pfizer-oltást, már nem fertőzhető és nem lehet fertőző. A gond ott van, hogy ez egyelőre nem egy jellemző állapot az ország 10 millió lakosára nézve, mégis sokan már úgy viselkednek. Az a kijelentés, hogy ne válogassunk a vakcinák között, Duda Ernő véleménye szerint inkább egy gazdasági-politikai, mintsem tudományos megnyilvánulás. “Mindenki, akinek egy egészen minimális fogalma van a vakcinák működéséről, az tudja, hogy óriási különbség van a különféle vakcinák között, hogy milyen korcsoportoknál, milyen embercsoportoknál milyen védettséget képes az egyik vagy a másik kialakítani” – mondta a Kommcast Extra műsorban Duda Ernő, hangsúlyozva, hogy “olyan vakcina nincs, amelyik mindenkiben tökéletesen működne”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb