Közélet

Napi összefoglaló: Karikó Katalin Szeged díszpolgára lett, emelkedik a Tisza vízszintje, megállási tilalom van érvényben a rakparton

Hivatalosan is Szeged díszpolgára lett ma Karikó Katalin és a Szegedi Tudományegyetemen is látogatást tett. Orbán Viktor bejelentette: 5 millió beoltott után eltörlik a maszkhasználatot és illetve a kijárási tilalmat is. Emelkedik a Tisza vízszintje, lezárhatják a rakpartot és már el is kezdték beüzemelni a parkolóautomatákat Szegeden. Mutatjuk a nap legfontosabb történéseit, itt a napi összefoglaló!

ÜNNEPI HANGULAT A SZÉCHENYI TÉREN, KARIKÓ KATALIN VÁROSUNK DÍSZPOLGÁRA LETT

Karikó Katalin Szeged díszpolgára lett hivatalosan is. Az időjárás kegyes volt, még a nap is kisütött a ma délután négykor kezdődő Széchenyi téri ünnepségre. A világhírű kutatónő mellett Botka László Pro Urbe díjjal tüntette ki Röst Gergelyt, a Szegedi Tudományegyetem matematikusát és Knezevics Viktort, a British Petrol országigazgatóját és szegedi irodavezetőjét, Grecsó Krisztián, Kerek Attila és Török László pedig Szegedért emlékérmet vehetett át.

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN IS LÁTOGATÁST TETT

Dr. Karikó Katalin május 21-én látogatott alma materébe, a Szegedi Tudományegyetemre, ahol kötetlen beszélgetésen vett részt az egyetem vezetőivel. A világhírű biokémikus a jövőbeli tudományos együttműködés lehetőségeiről is egyeztetett az intézmény kutatóival, mindezek mellett pedig a szegedi egyetem rektora felkérte Karikó Katalint a X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díszelőadójának.

NO MASZK, NO KIJÁRÁSI TILALOM AZ 5 MILLIÓ BEOLTOTTÓL

A Kossuth Rádióban kezdte napját Orbán Viktor, ahol közölte az 5 millió beoltottnál életbe lépő könnyítéseket. Többek között eltörlik a maszkhasználatot a köztereken és a kijárási tilalmat is.

ELKEZDTÉK BEÜZEMELNI A SZEGEDI PARKOLÓAUTOMATÁKAT

Gulyás gergely csütörtökön jelentette be, hogy május 25-től újraindul a fizetős parkolás, nem csak országos szinten, hanem Szegeden is. Városunkban pedig már megkezdték a parkolóautomaták üzembe helyezését a kedd reggeli induláshoz.

LETT IS SOR RÖGTÖN AZ SZKT IRODÁNÁL

Arra a bizonyos pénteki Pfizer-napra kísértetiesen hasonlító sor alakult ki ma is Szegeden, na de nem oltásra, hanem parkolóbérletekre várnak ezúttal az emberek. Olvasónk küldte a fotót, miszerint déltől indult a bérletek árusítása az SZKT Deák Ferenc utcai irodájában, és röpke egy óra alatt már fel is torlódott a sor!

MÁTÓL LEHET LÁTOGATÁST TENNI A KÓRHÁZAKBAN

A kórházakban mától részlegesen feloldják a látogatási tilalmat, ám bizonyos korlátozó intézkedések továbbra is érvényben maradnak. “Egy beteghez egyszerre egy látogató érkezhet, legfeljebb egy órás időtartamban, érvényes védettségi igazolvány, vagy negatív teszt ellenében. A testhőmérséklet mérése kötelező. Ha a látogatás a kórház kertjében, szabad téren is megvalósítható, jöhet több látogató is. Koronavírusos beteg továbbra sem látogatható!

EMELKEDIK A TISZA VÍZSZINTJE, LEZÁRHATJÁK A RAKPARTOT

Emelkedik a Tisza vízszintje, ezért az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság arról ír, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén lehetséges, hogy lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot, de árvízvédelmi készültséget egyelőre nem rendelnek el. Péntek 18 órától viszont megállási tilalom van érvényben a rakparton.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb