Blog

PénzügyesAnyu Blog: 9 ok, amiért NEM fogsz a támogatott otthonfelújítási hitel mellett voksolni!

Óriási az érdeklődés az otthonfelújítási program kapcsán a hozzá tartozó hitelről is. A támogatott hitel ebben az esetben csak jelzálog alapú, maximum 6 millió forint lehet, maximum 10 év futamidővel. Ezen túl számos megkötést tartalmaz, amit nem biztos, hogy minden esetben kompenzál a 3 %-os kamaton futó hitel, amit ráadásul bizonyos feltételek nem teljesítése esetén könnyen el is lehet bukni.

Az alap dolgokat a támogatott hitelről ebben a cikkben már megírtam.  Sok tényező ad mégis okot arra, hogy érdemes alternatív megoldásként más piaci hitelt választani.

MÉGIS MIK LEHETNEK AZ OKAI, HA VALAKI NEM A TÁMOGATOTT HITELT MELLETT DÖNT? 

Magasabb hitelösszegre van szükség – Nem csak 6 millió forint hitelre van szükség sok esetben! Szerintem senki nem száll velem vitába, hogy egy felújítási költség sosem annyi, mint amit terveztünk és 99%, hogy ez nem lefelé fog eltérni.

Nemcsak a jogszabály által meghatározott munkálatokra szeretnénk a pénzt fordítani –  A támogatási kör viszonylag tág, de azért nem mindenre IS lehet igényelni a pénzt. Ha már egyszer belevág valaki egy felújításba, sokszor gondolkodik úgy, hogy inkább egyszer veri szét a lakást és nem több alkalommal.

Jövedelemprobléma – Mivel maximum 10 évre vehető fel a támogatott hitel, így sokan kiesnek a jövedelem megfelelőség miatt. Az is lehet, hogy valaki piaci hitel esetén mégis megkapja a 6 millió forintot, de 20 év futamidővel. Majd amikor megkapta a maximum 3 millió forint támogatást az államtól, utána ebbe a hitelbe is beletörlesztheti, vagy akár dönthet másként is. Itt nincs kötelező betörlesztés.

Az igényléskor még nem felel meg az ügyfél a támogatási feltételeknek – pl. az egy éves bentlakási kötelezettségnek. Mivel már a hitelkérelem benyújtásakor is vizsgálják a feltételeket, így ez is lehet akadály. Piaci hitelnél nyilván ez nem jelent gondot.

A támogatást igénylő nem hitelképes – és a másik tulajdonos venné fel a hitelt, akinek nincs meg az 50%-os tulajdoni hányada.

Egyszerűen csak nem szeretné az igénylő a támogatást betörleszteni a hitelbe – már fentebb is tettem rá utalást, hogy támogatott hitel esetén az állam automatikusan a hitelbe fog törleszteni a jóváhagyott támogatási kérelem esetén, nincs választási lehetőség.

Várhatóan érvényesíteni fogja a született gyermekek után járó hitelelengedést – Az előző pont folytatásaként ez igazán akkor gond, ha pl. 6 millió forintot vesz fel valaki, megszületik a 3. gyermek és él a 4 milliós hitelelengedéssel. Akkor már csak 2 millió forint fennálló tartozása lesz. Amint a MÁK jóváhagyja a támogatást, már nem 3, hanem 2 millió forintot fog utalni neki a bank, mivel a jogszabály ennél  támogatásnál tiltja a támogatások halmozását. Tehát ebben az esetben 1 milliót lehet vele bukni. Megoldás lehet magasabb hitelösszeg igénylése piaci hitel alternatívával.

Ha a tulajdoni lapon az ingatlannak még nem a helyes minősítése szerepel (lakás, lakóház, birtokközpont, tanya).

Igényléskor az igénylőnek köztartozása van – Mivel támogatási feltétel, ez egyből K.O. a támogatott hitelnek is. Természetesen a támogatáshoz szükséges rendezni a köztartozást, de a piaci hitelből ezt is megtehetjük.

Összességében sokszor gyorsabb, egyszerűbb a folyamat a felújítási hitel igénylésénél a normál piaci hitellel. Mik az egyéb opciók, amik kimondottan alkalmasak lehetnek alternatív megoldásnak? Olvasd el a következő cikkemben! Addig is, ha érdekel a téma, ezt is olvasd el:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60 www.penzugyesanyu.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb