Kikapcs

Szeged 365 fotóriport: mini-borfeszt a Szent István téren, balhéval fűszerezve

Ha már a Szeged Napja Ünnepségsorozatnak, benne pedig az ország legnagyobb (és a Szeged 365 szerkesztőségének egyöntetű véleménye szerint legklasszabb) Borfesztiváljának lőttek, a Szent István téri kézműves piac szervezői fogták magukat, és egy mini-borfesztet varázsoltak a pünkösdi, három napos eseményből. A szombati napra jutott némi eső, rengeteg kézműves, néhány ikonikus borászat és egy váratlan dráma is.

KÉZMŰVES PIAC, BORFESZT EDITION

Bár a pünkösdi hétvégére időzített esemény minden dimenziójában más tészta, mint a Szegedi Borfesztivál, az oda költöztetett pincészetekkel, az Öreg Hölgy lábához felhúzott faházakkal és könyöklőkkel egy pár percre tényleg olyan érzése támadt az ember fiának, mintha a Széchenyi tér platánfái alatt kortyolgatná a kedvenc nedűit.

A Szent István Téri Kézműves – és Borpiac névre keresztelt esemény kilenc borászatot vonultatott fel, ott jártunkkor nagyon megörültünk…

  • Balla Géza
  • Áts Karcsi
  • a Vylyan
  • és a Frittmann művek borainak, legnagyobb meglepetésünkre még a jó öreg Montenouvo Cuvée-ből is volt a villányi arcoknál.

A Borfeszt-életérzés tehát kipipálva, jó ötlet volt, köszi. A rendezvény kézműves része hozta a jól megszokott fajáték – bőrdíszműves cucc – kürtőskalács kombót, a klasszikus kiállítók mellett feltűnt egy meglehetősen aktuális, feketefokhagyma-koncentrátumot árusító, immunerősítő terméket forgalmazó vállalkozás is.

EMBERI DRÁMA A DÉLUTÁN KELLŐS KÖZEPÉN

A borongós délután egy drámai fordulatot is hozott a Szent István téren. Mocselini Rudolf, a Szegedi Hídivásár (ez speciel pont most hétvégén lett volna a Szeged Napja Ünnepségsorozat záró akkordjaként, ha nincs járványhelyzet) alapítója és főszervezője, illetve a Fokán hétről hétre megszervezett Bárka Kézműveskikötő rendezője egy hangosbemondóval és egy Bárka-molinóval érkezett az eseményre, ahol arról beszélt, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Városkép és Piac Kft. ellehetetleníti a vállalkozását, az Ördögszekér Kft-t. Mint kifejtette, emiatt a Gazdasági Versenyhivatalt is megkereste, szerinte “erőfölénnyel való visszaélés” történik Szegeden.

“Nem elég, hogy a járvány miatt hónapokig nem tudtunk dolgozni, most az önkormányzat lehetetlenít el bennünket” – mondta a közismert szegedi vállalkozó egy Scooter-fellépéseket idéző hangosbemondóba. A rendezvényszervező arról beszélt, hogy ha bármit szervez a városban, kőkemény bérleti díjat kell fizetnie, szemben az önkormányzati céggel, amely ott rendez eseményt, ahol csak akar, mivel egyúttal a közterületek felett is rendelkezik. “A Bárka sikerességét látva az önkormányzati cég elcsábította a kiállítóinkat, ezért a kereskedők nagy része távozott, nehéz anyagi helyzetbe hozva a vállalkozásunkat” – mondta Mocselini Rudolf, aki a performansz végén huzavonába keveredett az egyik szervezővel és az esemény biztonsági őreivel, majd békésen távozott a Szent István térről.

A szegedi vállalkozó korábban a Bárka Kézműveskikötő Facebook oldalán is hangot adott felháborodásának:

HÁROM NAPIG TART A SZENT ISTVÁN TÉRI ESEMÉNY, VELE PÁRHUZAMOSAN A PLAZÁBAN IS RENDEZNEK KÉZMŰVES VÁSÁRT

A mini-borfesztivállá tuningolt kézműves piacot három naposra bővítették, így Pünkösd hétfőn is nyitva lesz. Ma reggel 9-től a Szeged Plaza előtt is kézműves vásárt tartanak, a Bödön Piac délután 2-ig várja az érdeklődőket.

Fotók: Nyitrai Szilárd, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: mr tire
  2. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb