Szegedi ArcokVideo365

10 nap, 400 km és 600 ezer lépés – így készül a szegedi Orosz Gábor az auschwitzi magyar áldozatokért való emlékfutásra

Hogyan lehet felkészülni egy 400 km -es táv lefutására? Ráadásul ízig – vérig alföldiként úgy, hogy közben egy hegyen keresztül visz az utunk? Orosz Gábor, szegedi ultrafutó bebizonyítja, hogy mindez lehetséges, igaz, az előtte álló kihívásban másodlagos szerepet tölt be a sport, sokkal inkább szól ez a küldetés egy nemes cél érdekében, mégpedig azért, hogy a világ emlékezzen és ne felejtse el soha, mi történt az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborban, ahol 600 ezer magyar lelte halálát.

600 EZER LÉPÉS, MINDEN EGYES MAGYAR ÁLDOZATÉRT EGY

A télen számoltunk be róla, hogy a szegedi ultrafutó Orosz Gábor nagy fába vágta a fejszéjét: elhatározta, hogy az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor építésének 80. évfordulója alkalmából úgy emlékezik meg az ott elhunyt 600 ezer magyar áldozatról, hogy az ő emlékük iránti tiszteletből Szegedről indulva futva megteszi a 400 km-es távot, pontosan 600 ezer lépést a világ egyik legnagyobb népirtásának helyszínére, Auschwitz-ba.

GÁBOR OKTÓBER 3 – ÁN INDUL, ÉS 10 NAP ALATT TERVEZI MEGTENNI a 400 KM -ES TÁVOT

Februári interjúnk óta Gábor folyamatosan eddz és készül a nem mindennapi megmérettetésre. Már meg is van az indulás pontos dátuma, Gábor október 3-án veszi fel futócipőjét a nagy útra és tervei szerint nagyjából 10 nap alatt fog megérkezni Auschwitzba, október 13 – a körül.

A CÉL NAPI 40 KM MEGTÉTELE

A 400 km-es táv megtétele komoly felkészülést igényel, hiszen az út során Szlovákiában a Tátra magaslataival is meg kell küzdenie a szegedi futónak. Így Gábor az elmúlt időszakhoz hasonlóan a következő hónapokat is intenzív edzésekkel tölti. Elmondása szerint az Auschwitzba tartó úton naponta egy olyan kellemes maratoni távot, ami körülbelül 40 km -t jelent, tervez megtenni egyszerre, ami a futó szerint nem egy teljesíthetetlen kihívás, azonban komoly előkészületeket igényel már csak azért is, mert alföldi sportolóként ismeretlen terepre merészkedik azzal, hogy át kell futnia egy hegyen, ahol ráadásul október tájékán már előfordulhat az is, hogy leesik az első hó.

A TÁTRÁN KERESZTÜL FUTNI KOMOLY KIHÍVÁST JELENT

Gábor pont a beszélgetésünket megelőző héten tért vissza egy edzőtáborból, ahol egy hétig elvonulva a világ zajától csak a futással foglalkozott, beletett a lábába körülbelül 150 km-t a hét nap alatt, de mellette sokat úszott, erősített és jógázott is. Az ultrafutó elmesélte, bár már számos megmérettetésen részt vett, de olyan még nem fordult elő az életében, hogy egy hegyen keresztül kelljen teljesítenie a távot, és azért a Tátra komoly kihívások elé állítja az embert: “ez az egyedüli, ami nem azt mondom, hogy félelemmel tölt el, de van bennem egy kellemes, izgalmas várakozás, hogy ezt hogyan fogom megoldani”, árulta el Gábor.

“SZÁMOMRA AZ A SIKER, HA A MEGEMLÉKEZÉSNEK HÍRE MEGY ÉS SOK EMBERHEZ ELJUT “

“Az én fejemben nem az a kérdés, hogy ezen az úton végig fogok – e menni, vagy sem. Azt mindenképpen sikernek fogom tekinteni, ha magának az emlékezésnek híre megy, és sok emberhez eljut. Ebben a küldetésben a sport értékét a második helyre sorolnám, attól függetlenül, hogy beleteszek a lábaimba 400 km-t, de inkább az a célom, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az auschwitzi koncentrációs táborban történtekhez hasonló soha az életben ne fordulhasson elő újra”, fejezte be gondolatait Gábor.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan eddz a szegedi ultrafutó, nézd meg Magyar Andor operatőr kollégánk riportfilmjét is!

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb