Közélet

Tállai András: május 31-ig járnak az adómentességek és a bértámogatások a turizmusban és vendéglátásban

Az adómentességek és a bértámogatások május 31-ig járnak a válság miatt nehéz helyzetben lévő ágazatok szereplőinek, de június 1-től még számos intézkedés, így például a kedvezményes áfa az elviteles ételre és a kamatmentes gyorskölcsön is tovább él – tájékoztatta az MTI-t Tállai András.

A MÁJUSI IDŐSZAKRA VONATKOZÓ BEVALLÁST JÚNIUS 12 -IG KELL ELKÜLDENI

Májusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Az adóelengedés több mint 130 ezer dolgozót érint, de a gazdaság újraindításának is fontos lépése ez. A májusi adóelengedést az érintett, csaknem 20 ezer vállalkozás minimális adminisztrációval veheti igénybe; csak be kell jelölnie a havi adó- és járulékbevallásában az erre a célra kialakított mezőket. A májusi időszakra vonatkozó bevallást majd június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak – mondta az államtitkár.

BIZONYOS KEDVEZMÉNYEK JÚNIUS ELSEJÉT KÖVETŐEN IS ÉRVÉNYESEK

Tállai András kiemelte, hogy a vendéglátásban tevékenykedőket május 31-ét követően is segíti az, hogy továbbra is 5 százalékos általános forgalmi adót kell felszámítani az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételre és italra. Az akár 10 millió forint hitelösszegig elérhető kamatmentes újraindítási gyorskölcsön három év törlesztési türelmi idővel nemcsak a járvány leginkább sújtotta ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, hanem azoknak a kisvállalkozásoknak, egyesületeknek is biztosított, amelyeknek a tavalyi árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, és az minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es volt, valamint átlagos állományi létszáma nem haladta meg a 25 főt – magyarázta az államtitkár. Május 18-ig 5800 igénylés érkezett 47 milliárd forintot meghaladó összértékben – jegyezte meg Tállai András.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb