Közélet

Operatív törzs: eddig háromszor azonosították az indiai mutánst Magyarországon

Magyarországon a nyár is biztonságosabb lesz, mint máshol, idehaza három esetben azonosították eddig az indiai variánst, júniustól kezdve pedig meg lehet tartani nyári és napközis táborokat – derült ki az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

HOPP, EGY OPERATÍV TÖRZS TÁJÉKOZTATÓ

Bár már egy hete nincsenek napi tájékoztatók, pénteken derült égből villámcsapásként mégis tartott egyet az Operatív Törzs, ahol György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője azzal kezdte, hogy az átoltottságnak köszönhetően Magyarországon a nyár is biztonságosabb lesz, mint sok más európai országban.

A többi, lényegesebb gondolat, amely elhangzott ma délelőtt:

  • 5 millió 267 ezren regisztráltak az oltásra, többségük már fel is vette azt. Magyarország jelenleg második helyen áll az uniós átoltottsági listán, ezáltal jóval az EU-s átlag felett vagyunk jelenleg. Az első oltások beadása tekintetében népességarányosan az Egyesült Államokat is megelőzzük.
  • A 16 évesek oltásáról a későbbiekben fognak dönteni, valamint hogy a jövőben már nem lesz szükség tömeges oltásokra. Ezekről a miniszterelnök is beszélt a pénteki reggeli rádió-interjújában. 
  • mostantól kezdve a háziorvosi praxisokat annak fényében látják el vakcinával, hogy mennyit igényelnek. Nekik Pfizer, Sinopharm és Janssen vakcinákat tudnak biztosítani, az AstraZenecából pedig egyelőre csak második körös oltásokat fognak beadni.

EDDIG HÁROM ESETBEN AZONOSÍTOTTÁK AZ INDIAI MUTÁNST

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője szerint eddig három esetben azonosították itthonaz indiai mutánst. Mint mondta, egy páciens kórházi ápolásra is szorult, az ő környezetében, az ápolásában részt vevő egészségügyi dolgozók mintáit levették és megvizsgálják. Összesen 119 mintát vettek le, ebből még 33-nál várnak az eredményére, de eddig nem találtak fertőzöttet az egészségügyi dolgozók közt, ami az oltásnak is köszönhető – mondta Galgóczi Ágnes. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb